PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Alerģiskais kontaktdermatīts pret hennas tetovējumu

J. Ķīsis, R. Zvejniece
Ādas krāsošana ar hennu ir ļoti sena tradīcija daudzās pasaules valstīs, dažās zemēs tā tiek piedāvāta arī tūristiem. Pēdējos gados Rietumu kultūrā jauniešiem arvien populārāki kļūst tetovējumi. Rakstā ieskats par hennu, tās kombinācijām un alerģisko bīstamību, ko pārliecinoši rāda trīs klīniskie gadījumi.

Henna no aizvēstures līdz mūsdienām

Ādas krāsošana ar hennu ir reliģiska, sociāla un rituālu tradīcija daudzās pasaules vietās. Dažās zemēs ādas krāsošana tiek piedāvāta arī tūristiem. [1]

Arvien populārāki kļūst tetovējumi arī Rietumu kultūrā, īpaši jaunieši tos izvēlas kā alternatīvu pastāvīgam tetovējumam. Turklāt tie ir ātri aplicējami, lēti nopērkami uz ielas vai "pašlietojuma" pakās, nerada nekādas sāpes, un šāds tetovējums ir noturīgs vienu līdz trīs nedēļas. [2]

Produkti, kuri var saturēt parafenilenediamīnu (PPD) vai kuriem var būt krusteniska reakcija ar to, kas var izraisīt alerģijas attīstību Produkti, kuri var saturēt parafenilenediamīnu (PPD) vai kuriem var būt krusteniska reakcija ar to, kas var izraisīt alerģijas attīstību
Tabula
Produkti, kuri var saturēt parafenilenediamīnu (PPD) vai kuriem var būt krusteniska reakcija ar to, kas var izraisīt alerģijas attīstību

Henna ir viena no visbiežāk lietotajām krāsvielām. Populārā sarkanā henna (Lawsonia inermis dzimta) tiek gatavota, samaļot pulverī izžāvētas Lawsonia lapas un stublājus. Šie krūmi tiek audzēti Indijā, Šrilankā, Ziemeļamerikā, Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos. Pelēkais pulveris tiek sajaukts ar ūdeni, tiek pagatavota bieza pasta, kas tiek klāta uz ādas uz piecām minūtēm vai līdz pat 24 stundām. Jo ilgāk krāsviela tiek turēta uz ādas, jo tumšāks veidojas krāsojums.

Hennas aktīvā krāsviela ir naftokvinons (2-hidroksi-1,4-naftokvinons), kas piešķir sārti brūnu krāsojumu. Tās lietošanas vēsture ir vismaz 9000 gadu, un šodien to lieto vairāk nekā 60 valstīs.

Šī krāsviela tika izmantota dažādu ādas saslimšanu ārstēšanā saistībā ar tās spēju mazināt ādas temperatūru, kad šis šķidrums iztvaiko. [3] To lietoja gan iekšķīgi, gan ārīgi pie dzeltes, lepras, bakām. Hennas lapas nozīmēja kā kompresi pie karbunkula, meteorisma un apdegumiem.

Senie ēģiptieši lietoja ziedu ekstraktu eļļu, lai padarītu ekstremitātes lokanākas. Ir pierādījumi, ka hennu lietojuši pat akmens laikmeta cilvēki septītajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras kā roku ornamentu, kas bija saistīts ar viņu auglības dievieti. Spriežot pēc seniem papirusiem, Senajā Ēģiptē henna tika lietota, lai mūmijām krāsotu nagus un matus. [4]

Vēlākā periodā jau no pirmajām islāma dienām to lietoja musulmaņi, jo pravietis Muhameds matus un bārdu krāsoja ar hennu.  XIII-XV gadsimta persiešu miniatūrās attēlotas kāzu ceremonijas, kur dejotāji izdaiļoti ar hennas zīmējumiem. XII gadsimtā mongoļi pārveda augu no Persijas uz Indiju, kur hennas popularitāte strauji auga. Tur tā tika sajaukta ar aromātiskām eļļām un aplicēta uz rokām un kājām svētības gūšanai. [5]

Kopš 1890. gada hennu lieto arī Eiropā kā matu krāsu. [6] Tuvajos Austrumos ir tradicionāli dekorēt rokas un kājas tādos notikumos kā publiskas ceremonijas un kāzas. [7]

Henna kombinācijās

Viena pati henna ir drošs produkts un reti izraisa alerģiskas reakcijas, bet tai bieži tiek pievienotas dažādas vielas, piemēram, kafija, melnā tēja, citronu sula, biešu sula, eikalipts, krustnagliņas vai sinepju eļļa.

Dažos pasaules reģionos pievieno svaigu urīnu no kamieļiem un jakiem, lai piešķirtu hennai tumšāku krāsojumu. [4] Bet kā viena no visbiežāk pievienotajām krāsvielām ir P-fenilenediamīns (PPD), kas padara noturīgāku un tumšāku zīmējumu un paātrina krāsas žūšanu. Hennas sajaukums ar PPD tiek saukts par melno hennu.

Melnās hennas hipresensitivitāte

Melnā henna visbiežāk izraisa hipersensitivitātes reakciju, var attīstīties IV tipa novēlota hipersensitivitātes reakcija. Dažādos literatūras avotos atzīmē hennas izraisītas blakusparādības, kas var radīt dzīvībai svarīgu funkciju nomākumu, piemēram, astmu, ko izraisa I tipa hipersensitivitātes reakcija. [8; 9].

Ir pat novērota angioneirotiskā edēma uz sejas, lūpām, pharynx, larynx un anafilakses attīstība [10], kontaktreaktivitāte, ko izraisījusi tūlītēja hipersensitivitāte [11], akūta nieru nepietiekamība un tubulāru nekroze ar tai sekojošu toksicitāti un abnormāla nagu pigmentācija. [12]

Īpaši svarīgi ir tas, ka Lawsonia īpašā struktūra un oksidēšanās-reducēšanās produkts ir līdzīgs 1,4-naftohinona, naftalāna metabolīts un spēcīgs glikozes-6-fosfāta dehidrogenāzes-nepilnīgu šūnu oksidants.

Bērni un tetovējumi

Bērniem pret hennu attīstās neizskaidrojama hiperbilirubinēmija, kas pierādīta in vitro pētījumos, proti, Lawsonia spēj izraisīt oksidatīvo hemolīzi. Tāpēc īslaicīga hennas tetovējumu aplicēšana būtu stin gri jāaizliedz bērniem, kā arī tiem cilvēkiem, kam ir zināms glikozes-6-fosfatāzes deficīts jebkurā vecumā vispār. [13]

Dodoties ceļojumā un veicot tetovējumus ar nezināma sastāva krāsvielām, ļoti jāpiesargās, īpaši bērniem, jo šādu krāsvielu nokļūšana uz ādas var izraisīt smagas blakusparādības - līdz pat dzīvības funkciju nomākšanai.

Izsitumi parādās pēc septiņām līdz 20 dienām pēc PPD-hennas aplicēšanas. Bet, ja pacientam jau iepriekš bijusi sensibilizācija pret PPD, tad reakcija attīstās vēl ātrāk, pat pēc 24 līdz 48 stundām.

Sensibilizācijas mehānisms balstīts uz prohaptēna (PPD) pārvēršanos (oksidēšanos) par haptēnu (kvinona diamīnu), kas var tieši reaģēt ar proteīnu, izraisot ādas un gļotādas kairinājumu jutīgiem cilvēkiem. Turklāt, ja pagatavotājā krāsvielā trūkst tādu oksidējošu aģentu kā ūdeņraža peroksīds, tas izraisa prolongētu kontaktu ar P-fenilenediamīnu, kas dramatiski palielina risku aktīvai ādas sensitizācijai un sekojošai alerģiskas reakcijas attīstībai.

Nozīme ir arī okluzīvam apģērbam (dažādu veidu ietinamie apģērbi, cimdi, zeķes, pirmās neatliekamās palīdzības nekairinoši ietinamie papīri), kas tiek lietoti, lai piestiprinātu hennu pie ādas, kas paaugstina penetrāciju, var paātrināt procesu un izraisīt aktīvu sensibilizāciju.

Intensīva hipersensitivitātes reakcija var izraisīt rētošanos, keloīdu attīstību un pēciekaisuma pigmentācijas traucējumus tetovējuma vietā, īpaši III un IV ādas tipam. [14; 15] Ir pat aprakstīti gadījumi, kad pēc hennas tetovējuma izraisīta alerģiskā kontaktdermatīta attīstās erythema multiforme ādas bojājumi [16] un lihenoīda reakcija. [17]

Ziņojumi par trim bērniem, kam attīstījās alerģiskais kontaktdermatīts pret krāsvielām, kuras vasaras brīvdienās tika lietotas ādas izdaiļošanai.

Trīs gadījumu apraksts

1. gadījums. Atpūšoties Ēģiptes dienvidos, desmit gadu vecai meitenei veica ādas izdaiļošanu - uz labās rokas ar zobu bakstāmajiem ievadīja hennas krāsvielu. Kad pēc peldēšanās un mazgāšanās dušā zīmējums kļuva bālāks, šī procedūra tika atkārtota trīs četras reizes.

Īstā krāsvielas recepte nebija zināma. Kad meitene atgriezās mājās, viņai attīstījās alerģiskais kontaktdermatīts, kas bija strikti norobežots ādas krāsojuma vietās. Meitenei iepriekš netika novērots kontaktdermatīts, bet viņa bija slimojusi ar smagu siena drudzi. Tika aplicēti kortikosteroīdi, un bojājums pazuda, atstājot hipopigmentāciju. Hipopigmentācijas izmaiņas biežāk novēro bērniem. [18] Ādas aplikācijas tests uzrādīja spēcīgu reakciju pret P-fenilenediamīnu. Izteikta ādas dūriena testa reakcija tika novērota pret Herbacaea, zāļu mikstūrām un 1% hennu ūdenī. Gala diagnoze bija alerģiskais kontaktdermatīts pret P-fenilenediamīnu.

2. gadījums. Vasaras brīvdienās Maljorkā 17 gadu vecs zēns uz kakla uzklāja ādas dekorāciju, lietojot smalku otiņu. Krāsvielas sajaukums bija nezināms. Pēc piecām dienām ādas dekorācijas vietā attīstījās eritematozs niezošs dermatīts. Ādas bojājums izzuda, lietojot lokālos kortikosteroīdus, bet atstāja ilgstošu pēciekaisuma hiperpigmentāciju.

Zēnam anamnēzē ir bijis smags siena drudzis un dažas fitofotodermatīta izpausmes. Ādas aplikācijas tests uzrādīja izteiktu sensibilizāciju pret P-fenilenediamīnu. Pacientam bija arī izteikta reakcija pret zāļu mikstūrām, bet nebija reakcijas pret Herbaceae, 1% hennu.

3. gadījums. Astoņus gadus vecai meitenei vasaras brīvdienās Turcijā tika apgleznota roka. Zīmējums tika veikts ar otu un pārklāts ar brūni melnu pastu, kas tika turēta 24 stundas. Pēc pastas nomazgāšanas palika melns ādas zīmējums. Pastas sastāvs nebija zināms.

Tā kā zīmējums kļuva bālāks pēc peldēšanās, šī procedūra tika atkārtota pēc četrām dienām. Pēc apmēram astoņām die nām mei te nei attīstījās alerģisks kontaktdermatīts, kas lokalizējās tikai ādas zīmējuma vietā. Bojājuma vietā tika aplicēti kortikosteroīdi, pēc tam palika hipopigmentācija. Meitenei iepriekš netika novērota nekāda atopija, bet meitenes māte un vecāmāte cieta no alerģiskas astmas. Ādas aplikācijas tests uzrādīja izteikti pozitīvu reakciju pret P-fenilenediamīnu.

Diskusija

Alerģiska reakcija pret hennu ir reta. Tāpēc tā bieži tiek lietota matu produktos kā alternatīva krāsviela cilvēkiem, kas cieš no kontaktdermatīta pret P-fenilenediamīnu.

Profesionālā sensibilizācija var attīstīties frizieriem un pacientiem, kuri lieto hennu saturošus matu produktus un nagu lakas. Lietojot hennu saturošas nagu lakas, uz acu plakstiņiem, vaigiem vai pieres var attīstīties arī ektopisks kontaktdermatīts. Tika raksturoti trīs alerģiskas kontaktreakcijas gadījumi jauniem cilvēkiem pret ādas zīmējumiem.

Veiktajā biopsijā atrada akūtu dermatītu ar epidermas intercelulāru edēmu un mikrovezikulāciju, superficiālu perivaskulāru limfo-histiocītu infiltrāciju un eozinofilus. Visos šajos gadījumos tika novērota izteikta kontaktsensitivitāte pret P-fenilenediamīnu.

PPD ir zemas toksicitātes diamīns, kas tiek lietots kā sintētiskais polimērs kosmētiskās krāsvielās, lateksa ķīmijā, tekstila krāsvielās un kā pigments. PPD ir viens no industriālajiem alergēniem, kas visbiežāk izraisa kontaktdermatītu. To bieži lieto matu krāsvielās un fotofilmiņu attīstīšanā, kā arī tādos ikdienas izstrādājumos kā matu šampūni un citi kosmētikas lī dzekļi. PPD var sensibilizēt pacientus arī pret citiem alergēniem, tostarp hipersensitivitāti pret naturālo gumijas lateksu, drēbju krāsvielām, tiuramu, PABA saules aizsarglīdzekļiem, para-aminoskābēm un benzokaīnu. [19]

Krusteniskā reakcija starp Lawsonia un PPD netiek novērota, jo tām ir dažāda ķīmiskā struktūra. [22] Īstā krusteniskās reakcijas incidence nav zināma. Tāpēc jāpiesargās, izvēloties ikvienu melnās hennas produktu.

Eiropā un ASV PPD saturoša matu krāsvielu koncentrācija nedrīkst pārsniegt 6%, jo, kad mikstūra oksidējas, kontakts ar ādu ir ļoti īss, tāpēc samazinās sensibilizācijas potenciāls. Savukārt tetovējumu gadījumā kontakts ar ādu ir daudz ilgāks, tāpēc PPD saturošas krāsvielas lokālai lietošanai ir aizliegtas.

PPD kvantitāte pagaidu hennas tetovējumam ir augstāka (pat 15,7%) nekā matu krāsas preparātiem un vēl vairāk paaugstina sensibilizācijas risku. [23] Pat ar mazāku PPD koncentrāciju, kāda ir matu krāsās, var izraisīt novēlotā tipa IV hipersensibilizācijas reakcijas attīstību, kas manifestējas kā akūts kontaktdermatīts.

Matu krāsas izraisīts kontaktdermatīts bieži skar ne tikai galvas mataino daļu, bet izplešas līdz pierei, kaklam, plakstiņiem. Tas bieži manifestējas kā niezoši edematozi, eritematozi izsitumi ar lobīšanos, kā arī var attīstīties vezikulāri izsitumi. Ir aprakstīti gadījumi, ka pastāv saistība PPD iedarbībai un urīnpūšļa vēža attīstībai, kas varētu būt saistīts ar PPD detoksikācijas spējām un tā metabolītu formēšanos.

Ir iespējams, ka PPD vai citi tā derivāti atrodas hennu saturošā mikstūrā, kur tie nav uzrādīti, tāpēc ir grūti kontrolēt patieso PPD saturošo produktu daudzumu. Pat tā saucamās dabiskās vai augu valsts matu krāsas, kaut arī bez amonija, satur PPD. Tā kā tas ir ļoti lēts produkts, tas tiek pievienots hennas pastai, lai paātrinātu procesu (līdz dažām minūtēm) un pastiprinātu krāsvielas krāsu.

Tā kā krāsviela, kuru lietoja, netika testēta uz ādas, tiek pieļauts, ka arī citas sastāvdaļas var izraisīt alerģiju. Henna ir no Herbaceae dzimtas, pacientam anamnēzē ir bijis siena drudzis, fitofotodermatīts un pozitīvs ādas dūriena tests pret hennu, kā pavadošais faktors netiek izslēgta arī fitofototoksiska reakcija.

Īpaši jutīgi ir atopiskā dermatīta pacienti, kuru ādas aizsardzība jau tā ir samazināta. Caur šādu ādu daudz vieglāk penetrē dažādas ķīmiskas vielas un alergēni, paaugstinot iespējamību I un IV hipersensitivitātes reakcijas attīstībai.

Rezultāts atspoguļo arī satraucošu tendenci, lietojot P-fenilenediamīnu hennas krāsvielā un tetovējumos ar pēc tam sekojošu sensibilizāciju pret P-fenilenediamīnu. Pētījumi pierāda, ka vairāk nekā 20% bērnu ir alerģisks kontaktdermatīts. [25] Frizieriem kontaktdermatīts pret PPD tiek novērots virs 24%. [26]

Tā kā šī sensibilizācija attīstās jauniem cilvēkiem un P-fenilenediamīna ķīmiskā grupa ir vienīgā efektīvā ilgstoša matu krāsviela, šiem cilvēkiem līdz ar vecumu ir grūtības matu krāsošanas procesā. Alerģiskais kontaktdermatīts pret PPD saturošiem pagaidu hennas tetovējumiem ir problēma krusteniskās reakcijas un ilgstošu ādas izmaiņu dēļ. Parasti sensibilizācija notiek ārzemju ceļojumos, bet problēmas parādās pēc atgriešanās mājās, kontaktējot ar ikdienā lietojamiem produktiem, kas satur PPD.

Pacientiem, kam attīstās alerģiskais kontaktdermatīts pret hennu, nevajadzētu lietot matu krāsas un citus PPD saturošus produktus, jo visas dzīves garumā viņiem ir paaugstināts risks smaga kontaktdermatīta attīstībai.

Literatūra

  1. Nikkels A. F., Henry F., Piérard G. E. Allergic reactions to decorative skin paintings. J Eur Acad Dermatol Venereol 2001 Mar;15(2): 140-142.
  2. Pedicelli C., Provini A., Cacciaguerra M. G., Stella P., Paradisi M. Report of two pediatric cases of allergic contact dermatitis induced by temporary henna tattoos. Eur J Pediat Dermatol 2003; 13: 93-96.
  3. Pasricha J. S., Gupta R., Panjwani S. Contact dermatitis to henna (Lawsonia). Contact Dermatitis 1980; 6: 288-289.
  4. Temporary henna tattoos. Clinics in Dermatology 2007; 25: 383-387.
  5. Raboobee F. Sensitisation from PPD in temporary hanna tattoos and subsequent severe allergic contact dermatitis from hair dye. Curr Allergy Clin Immunol 2004; 17:195.
  6. Van Braak H. Naturliches Henna. Nedernhausen: Falken Verlag, 2001: 10-17.
  7. Le Coz C. J. Allergic contact dermatitis caused by skin painting (pseudotattooing) with black henna, a mixture of henna and p-phenylenediamine and it's derivates. Arch Dermatol 2000; 136: 1515-1517.
  8. Pepys J., Hutchcroft B. J., Breslin A. B. Asthma due to in haled chemical agents, persulfate salts and henna, in hair dressers. Clin Allergy 1976; 6: 399-404.
  9. Starr J. C., Yunginger J., Brahser G. W. Immediate type I asthmatic response to henna following occupational exposure in hair dressers. Ann Allergy 1982; 48: 98-99.
  10. Onder M., Atahan C. A., Oztas P., Oztas M. O. Temporary henna tattoo reactions in children. Int J Dermatol 2001; 40(9): 577-579.
  11. Cronin E. Immediate type hypersensitivity to henna. Contact Dermatitis 1979; 5: 198-199.
  12. Daniel C. R., Osment L. S. Nail pigmentation abnormalities; their importance and proper examination. Cutis 1982; 2: 348-360.
  13. Raupp P., Hassan J. A., Varughese M., Kristiansson B. Henna causes life threatening haemolysis in glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency. Arch Dis Child 2001; 85: 411-412.
  14. Matulich J., Sullivan J. A temporary henna tattoo causing hair and clothing dye allergy. Contact Dermatitis 2005; 53(1): 33-36.
  15. Onder M. Temporary holiday "tattoos" may cause lifelong allergic contact dermatitis when henna is mixed with PPD. J Cosmetic Dermat 2004; 2(3-4): 126-130.
  16. Erythema multiforme like eruptions and depigmentation fallowing allergic contact dermatitis from a paint on henna tattoo, due to para-phenylenediamine contact hypersensitivity. Contact Dermatitis 2001; 45: 249-250.
  17. Winkelmann R. K., Harris R. B. Lichenoid delayed hypersensitivity reaction in tattoos. J Cutan Pathol 1979; 6: 59-65.
  18. Neri I., Guareschi E., Savoia F., Patrizi A. Childhood allergic contact dermatitis from henna tattoo. Pediatr Dermatol 2002; 19(6): 503-505.
  19. Onder M. Temporary holiday "tattoos" may cause lifelong allergic contact dermatitis when henna is mixed with PPD. J Cosmetic Dermat 2004; 2(3-4): 126-130.
  20. Sosted H., Johansen J. D., Andersen K. E., Menne T. Severe allergic hair dye reactions in 8 children. Contact Dermatitis 2006; 54(2): 87-91.
  21. Martin J. A., Hughes T. M., Stone N. M. 'Black henna' tattoos: an occult source of natural rubber latex allergy? Contact Dermatitis 2005; 52(3): 145-146.
  22. Clinicopathologic Features of Skin Reactions to Temporary Tattoos and Analysis of Possible Causes. Arch Dermatol, Jan 2002, Vol 138.
  23. Brancaccio R. et al. Identification and quantification of paraphenylenediamine in a temporary black henna tattoo. Am J Contact Dermat 2002; 13: 15-18.
  24. Onder M., Atahan C. A., Oztas P., Oztas M. O. Temporary henna tattoo reaction in children. Int J Dermatol 2001; 40: 577-579.
  25. Militello G., Jacob S. E., Crawford G. H. Allergic contact dermatitis in children. Curr Opin Pediatr 2006 Aug; 18(4): 385-390.
  26. Gawkrodger D. J., English J. S. How safe is patch testing to PPD? Br J Dermatol 2006; 154(6): 1025-1027.