PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Metamizola (analgīna) lietošana bērniem ir kontrindicēta

Z. Neikena
Saskaņā ar zāļu reģistrācijas dokumentāciju (zāļu aprakstiem), kas ir spēkā Latvijā, iekšķīgi lietojami metamizola monopreparāti ir kontrindicēti bērniem līdz 15 gadu vecumam. Metamizola monopreparāts parenterālai ievadīšanai ir kontrindicēts bērniem līdz 16 gadu vecumam. Metamizols ir kontrindicēts arī grūtniecības un zīdīšanas laikā.

Latvijā reģistrētie metamizola monopreparāti indicēti personām, sākot no 15 gadu vecuma, par otrās kārtas līdzekļiem vidēji stipru vai stipru akūtu sāpju ārstēšanai un paaugstinātas ķermeņa temperatūras mazināšanai. Proti, tos drīkst lietot tikai tad, ja citu pretsāpju un pretdrudža līdzekļu lietošana nav bijusi efektīva vai nav alternatīvu zāļu izvēles iespējas. Metamizola lietošana pieļaujama tikai īslaicīgi un tikai tad, ja guvums, ko sniedz zāļu lietošana, pārsniedz iespējamo blakusparādību risku.

Pirozolona atvasinājuma metamizola lietošana bērniem tika ierobežota galvenokārt agranulocitozes riska dēļ. Agranulocitoze ir būtiska, dzīvību apdraudoša metamizola blakne. Agranulocitozes risks metamizola ilgstošas lietošanas gadījumā (ilgāk par vienu nedēļu) paaugstinās, un to nav iespējams paredzēt. Agranulocitoze var rasties arī tad, ja metamizols iepriekš lietots bez jebkādām komplikācijām. Agranulocitoze izpaužas ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, kakla sāpēm, apgrūtinātu un sāpīgu rīšanu, iekaisīgām parādībām mutes, deguna, rīkles gala, dzimumorgānu vai anālās atveres apvidū. Ļoti retos gadījumos var būt limfmezglu un liesas palielināšanās. Stipri palielinās eritrocītu sedimentācijas ātrums, ievērojami mazinās granulocītu skaits vai to vispār nav. Parasti - bet ne vienmēr - hemoglobīna līmenis, eritrocītu un trombocītu skaits saglabājas normas robežās. Zāļu aprakstā norādīts, ka, ordinējot zāles saskaņā ar indikācijām, jāievēro piesardzība: parādoties jebkādām agranulocitozes pazīmēm, nekavējoties jāpārtrauc metamizola lietošana. Terapijas pārtraukšanu nedrīkst atlikt līdz brīdim, kad būs pieejami laboratoro analīžu rezultāti. Metamizola lietošana nekavējoties jāpārtrauc arī tad, ja parādās trombocitopēnijas pazīmes.

Zāļu aprakstā ir brīdinājums, ka metamizolam ir arī citu, lai gan retu, bet būtisku blakņu risks: piemēram, anafilaktoīdas vai anafilaktiskas reakcijas, kas sākotnēji izpaužas viegli, bet var progresēt līdz smagākai, arī ģeneralizētai formai.

Zāļu dokumentācijā norādīts, ka, ievadot parenterāli, metamizols var izraisīt hipotensīvu reakciju, kas atkarīga no zāļu devas. Tomēr arī tad, ja metamizolu lieto tablešu veidā, jāievēro piesardzība, īpaši personām ar hipotensiju, šķidruma deficītu vai dehidratāciju, kā arī nestabilu asinsriti.

Zāļu valsts aģentūra brīdina, ka bērniem hiperpireksijas ārstēšanai metamizola lietošanas iespējamās priekšrocības neatsver būtisku blakņu risku. Hiperpireksijas ārstēšanai bērniem pieejami ibuprofēna un paracetamola preparāti.

Aktuāla un pētījumos balstīta Latvijā oficiāli apstiprināta informācija par reģistrētām zālēm (zāļu apraksti) pieejama Zāļu valsts aģentūras mājaslapas www.zva.gov.lv sadaļā Reģistrs.

Raksts žurnālā