PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Specialitātes ministrs

Doctus
Specialitātes ministrs
Nozares vektoru viegli uzminēt – ministra specialitāte/darbavieta. Vakcīnu ministre, laboratoriju ministrs, zāļu ministrs, nu arī – neauglības problēmu ministre…

I. Circene, kas līdz šim strādājusi ne tikai par politiķi, bet arī par ginekoloģi, 2012. gadu  pasludinājusi par Mātes un bērna veselības gadu Latvijā. Starp pasākumiem ir principa "nauda seko grūtniecei" ieviešana, lai daļiņu valsts naudas novirzītu privāti praktizējošiem ginekologiem, kā arī valsts iesaistīšanās neauglības ārstēšanā. Iecerēts, ka no jūlija valsts apmaksās neauglības diagnostiskos izmeklējumus, vienu medicīnisko apaugļošanas procedūru, kompensējamo zāļu sarakstu papildinās ar neauglības ār­stēšanas medikamentiem, kā arī ieviesīs papildu izmeklēšanas metodes grūtniecēm un jaundzimušajiem. Ministru prezidents esot mutiski apsolījis šai programmai piešķirt 1,8 miljonus latu (trīs gados būs vajadzīgi 6,9 miljoni latu).

Gada prioritāte cēla - pat svēta. Arī elitāra. Uz demogrāfijas jājamzirdziņa sēžot, to varētu pacelt. Ja vēl izpildītu arī citus mātes un bērna veselības mājasdarbus - lai piedzimušie aug veseli... Lai rindā uz ģenētiķa, imunologa konsultāciju nav jāgaida 68 dienas, endokrinologa - 53 dienas, LOR un uroloģiskām operācijām - 13 nedēļas, oftalmoloģijas operācijām - 28 nedēļas.

Lai piepildās BKUS Medicīniskā ģenētikas klīnikas daudzu gadu sapnis par jaundzimušo skrīninga paplašināšanu ar tandēma masspektrometrijas metodi, kas sedz biežākās (ap 40) iedzimtās metabolās patoloģijas, no kurām lielākā daļa ir agrīni ārstējamas. Gadā mums piedzimst 40-60 šādi bērni. Diagnoze diemžēl noskaidrojas tikai tad, kad adekvāta ārstēšana vairs nedod rezultātu. Ir slimības, kad vienkārši nepieciešama B vitamīna aizvietošana - šiem bērniem ir krampji ik desmit minūtes, neattīstās centrālā nervu sistēma. Ja ārstētu, viņi nebūtu garīgi atpalikuši, ietu uz skolu.

Ironiskā kārtā varbūt nav slikti, ka mūsu veselības ministri ir specialitāšu ministri. Tik vajadzētu striktu rotācijas principu visām specialitātēm...