PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Rīgas Austrumu slimnīcā uzsāk pielietot unikālu metodi precīzai endokrīni aktīvo audzēju diagnostikai

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Rīgas Austrumu slimnīcā uzsāk pielietot unikālu metodi precīzai endokrīni aktīvo audzēju diagnostikai
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) invazīvie radiologi sadarbībā ar endokrinologiem uzsākuši pielietot Latvijā unikālu augsto tehnoloģiju diagnostikas metodi, kas ļauj ļoti precīzi noteikt endokrīno orgānu audzēju lokalizāciju un tādējādi efektīvi plānot to operāciju.

 

Kā akcentē Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Svetlana Rudņicka, jaunās metodes priekšrocība ir tā, ka, netraumējot orgānus, piemēram, ar biopsiju vai punkciju, var precīzi noteikt patoloģisko veidojumu lokalizāciju, kateterizējot asinsvadus – vēnas, pa kurām asinis kopā ar īpašajām, audos sintezētajām bioloģiski aktīvajām vielām tiek izvadītas no orgāna asinsrites sistēmā.

Dažkārt pacientiem asinīs tiek konstatēts patoloģisks hormonu līmenis, bet ar tādām attēldiagnostikas metodēm kā ultrasonoskopija, datortomogrāfija vai scintigrāfija, endokrīni aktīvo audzēju to mazo izmēru dēļ var nevizualizēt vai arī veidojuma struktūra līdzīga limfmezglam un to grūti atdiferencēt, plānojot operāciju.

Tajos gadījumos, kad attēldiagnostiskās metodes nedod rezultātus, izmantojot invazīvās angioloģijas iespējas, var iegūt asins paraugus no konkrēto endokrīno orgānu vēnām. Nosakot interesējošā hormona līmeni venozajās asinīs, kas attek no noteiktas endokrīnā orgāna vietas, vistiešāk var spriest par endokrīni aktīvā audzēja lokalizāciju un ļoti precīzi plānot operāciju.

Izmantojot selektīvo kakla vēnu kateterizāciju, Rīgas Austrumu slimnīcas invazīvajiem radiologiem izdevies atrast epitēlijķermenīšu adenomu vairākos gadījumos, kur bijis ļoti svarīgi precizēt audzēja atrašanās vietu pirms operācijas. Šī metode devusi norādījumus par audzēja recidīva lokalizāciju arī pacientei ar medullāru vairogdziedzera vēzi. Plānota arī metodes plašāka izmantošana endokrīni aktīvo virsnieru veidojumu diagnostikai.