PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cik liela nozīme ir ārsta apģērbam?

Doctus
ASV tik organizēta ārstu diskusija par medicīnas apģērbu, jo nesen veiktā pētījumā ir secināts, ka ārsts, kurš nēsā tradicionālu ārsta apģērbu pacientam rada lielāku uzticību, nekā brīvā apģērbā tērpts ārsts. Baltie halāti vēl arvien ir topa augšgalā, tad seko uzvalki un pašā pēdējā vietā ir ikdienas apģērbs.

Diskusijā daudzi ārsti atzina, ka ikdienas apģērbs ir slikta izvēle. Kāds ārsts atzina, ka ik dienu nēsā kaklasaiti, klasiskas bikses, kreklu, kurpes un ir gludi skuvies, jo nekad nevar zināt, kāds pacients atnāks.  Kāds reimatologs apgalvo, ka apģērbam ir ļoti liela nozīme, viņš vienreiz pats devies pie advokāta un šis kungs bijis ģērbies džinsu biksēs. Tas ir pareizi vai nepareizi, bet tas lika viņam izskatīties mazāk profesionāli un kompetenti.

Kāds anesteziologs pārējiem atgādināja vēstures faktus, ka 1850. gados nebija pieejami efektīvi ārstēšanas līdzekļi, ļoti daudz, kas bija atkarīgs no paša pacienta, ārsta apģērbs tai laikā bija pacienta iedvesmotājs, kas ļāva pacientam aktivizēt pašizveseļošanās mehānismus.

Tomēr daži ārsti uzskata, ka ir situācijas, kad formālais apģērbs ir jāatstāj mājās. Piemēram, kāds ģimenes ārsts, kurš strādā bezpajumtnieku klīnikā atzīst, ka viņi tiek mudināti neģērbties formāli, lai būtu tuvāk pacientiem un pacienti viņam uzticētos. Neviens ārsts šajā klīnikā nevalkā balto halātu, lielākoties visi ikdienā valkā džinsa bikses.

Daļa ārstu, kas izvēlas ikdienā nēsāt kaklasaiti, izvēlas to tādu, kas piesaista uzmanību un padara šo ārstu mazāk formālu, piemēram, kaklasaiti ar multiplikāciju filmu varoņiem vai dzīvniekiem. Kāds psihiatrs atstāja ļoti labu iespaidu ar to, ka viņam uz kaklasaites bija zelta zivtiņas.

Savukārt, kāds pediatrs savas kaklasaites izmanto kā daļu no bērna pārbaudes, tas vai bērns var vai nevar atpazīt krāsas, rakstus vai dzīvniekus daudz ko var palīdzēt bērna pārbaudēs.

Sievietes uzskata, ka ekvivalenti vīriešu kaklasaitēm sievietēm ir zeķbikses, kuras ir jāvalkā ikdienā, nevar uz darbu nākt svārkos vai kleitā un plikām kājām. 

Pilna diskusija pieejama tikai ārstiem.

Pirmavots: Brandon Cohen. Do Clothes Make the Doctor? Medscape, May 13, 2013

Foto no Doctus arhīva