PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte sumina pirmos Dekāna balvas ieguvējus

Latvijas universitāte
Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte sumina pirmos Dekāna balvas ieguvējus
Latvijas Universitātes Medicīnas fakultāte (LU MF) 15 gadu jubilejā ir aizsākusi jaunu tradīciju - Dekāna balvas pasniegšanu par inovācijām Latvijas medicīnas izglītībā.

23. oktobrī, tika sumināti pirmie balvas ieguvēji - seši ģimenes medicīnas praktiķi un pasniedzēji - Ilze Aizsilniece, Sarmīte Veide, Edgars Tirāns, Inguna Ločmele, Imants Lanka un Alise Nicmane-Aišpure, kas dekānes prof. Ingrīdas Rumbas - Rozenfeldes atzinību saņēma par jauna ģimenes medicīnas studiju kursa izveidi un realizēšanu, izmantojot modernas apmācības metodes.

Dekāna balvas ieguvēji kopā ar LU Medicīnas fakultātes dekāni Ingrīdu Rumbu-Rozenfeldi Dekāna balvas ieguvēji kopā ar LU Medicīnas fakultātes dekāni Ingrīdu Rumbu-Rozenfeldi
Dekāna balvas ieguvēji kopā ar LU Medicīnas fakultātes dekāni Ingrīdu Rumbu-Rozenfeldi

LU MF dekāne prof. Ingrīda Rumba-Rozenfelde: "Mūsdienu medicīna nav iedomājam bez inovācijām, kas rodas, apvienojot dažādu zinātņu nozaru jaunākos pētnieciskos sasniegumus un labās prakses. Ģimenes medicīna ir sabiedrības veselības stūrakmens, tāpēc īpaši svarīgi ir radīt un iedzīvināt inovācijas ne tikai ambulatorajā, bet īpaši primārajā veselības aprūpē. Pateicoties balvas ieguvēju nopietnajam darbam, topošajiem ārstiem LU Medicīnas fakultātē ir unikāla iespēja studiju laikā apgūt pasaules līmeņa ģimenes medicīnas studiju kursu."

Dekāna balvas pasniegšanā un svinīgajā pieņemšanā piedalījās, LU MF darbiniekus un mācībspēkus uzrunāja Veselības ministrijas Valsts sekretārs Rinalds Muciņš, LU kanclers Gundars Bērziņš. Pasākumā goda viesi bija arī Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Farmaceitu biedrības un Latvijas Māsu asociācijas pārstāvji.

„Mēs ticam, ka stipra primārā veselības aprūpe un profesionāli, savu uzdevumu izprotoši ģimenes ārsti padara efektīvāku veselības aprūpi Latvijā. Tāpēc ir svarīgi iepazīstināt visus medicīnas studentus ar ģimenes medicīnu, lai turpmāk uzlabotos sadarbība starp dažādiem  veselības aprūpes speciālistiem. Mūsu izstrādātais studiju kurss ir problēmsituāciju risināšanā balstīta apmācība, kas piedāvā integratīvu domāšanas un saskarsmes, kā arī pašnovērtējuma prasmju apgūšanu, lai jaunais ārsts būtu gatavs reālam darbam ar pacientiem," uzsver balvas laureāte, ģimenes ārste un kursa autore Ilze Aizsilniece.

Atjaunotā LU MF 15 gadu jubileju atzīmēja šā gada 27. septembrī, kad notika fakultātes absolventu salidojums. Šajos gados fakultāti ir absolvējuši vairāk nekā 3000 ārstu, farmaceitu, māsu un radiogrāferu. Pašlaik LU MF studē gandrīz 1200 studenti, kas ir 34 reizes vairāk nekā pirmajos atjaunotās fakultātes darbības gados. Studējošo skaits Medicīnas fakultātē pēdējos piecos gados uzrādījis bezprecedenta pieauguma tempu, kam nav analoga Latvijā. Šobrīd fakultātē ir 172 mācībspēki, tostarp 20 profesori, 4 viesprofesori, 25 asociēti profesori un 19 docenti, 40 pētnieki.

Ārstniecības programma ir viena no četrām populārākajām studiju programmām LU. Gadu gaitā MF mācību programmu piedāvājums ir strauji attīstījies. Sākotnēji bija pieejama viena studiju programma, šobrīd to skaits ir audzis: tiek piedāvātas piecas pamatstudiju programmas - ārstniecība, farmācija, māszinības, radiogrāfija un zobārstniecība, divas augstākā līmeņa studijas - farmācijas un māszinības maģistrs, kā arī iespēja turpināt izglītoties rezidentūrā un doktorantūrā.

Šajos piecpadsmit gados LU MF iemantojusi uzticamus sadarbības partnerus, studijas notiek ne tikai LU dažādās fakultātēs, bet arī visās vadošajās Latvijas ārstniecības iestādēs un privātklīnikās, ir noslēgts stratēģiskās partnerības līgums ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu. Pašreiz studenti tiek apmācīti 8 slimnīcās, 30 ārstu praksēs un aptiekās. Ciešā mijiedarbībā ar fakultāti darbojas vairākas medicīnas koledžas un arī to skaits tuvākajā laikā plāno pieaugt. Jau četrus gadus izcilus sasniegumus uzrāda Rīgas Medicīnas koledža un P.Stradiņa veselības un sociālās aprūpes koledža, bet ar Rīgas 1.medicīnas koledžu ir parakstīts sadarbības līgums. 

Foto: Toms Grīnbergs