PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Onkoloģiskajiem pacientiem pieejama pasaulē jaunākā staru terapijas plānošanas sistēma

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Onkoloģiskajiem pacientiem pieejama pasaulē jaunākā staru terapijas plānošanas sistēma
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikā (TRMFK) ir uzstādīta jaunākā staru terapijas plānošanas sistēma, kāda pašlaik pieejama pasaulē.

Klīnikas vadītājs Arturs Šorubalko: „Visiem pacientiem, kuriem nozīmēta staru terapija kā onkoloģisko saslimšanu ārstēšanas metode, speciālā plānošanas sistēmā tiek izstrādāts individuālais staru terapijas plāns. Tajā tiek kalkulēts dozu sadalījums pacienta ķermenī, vadoties pēc ārsta nozīmētās staru terapijas devas. Augustā beigās iepriekš lietotā plānošanas un verifikācijas sistēma tika nomainīta pret jaunāko Aria 13 versiju, kas pasaules tirgū nonāca tikai šā gada martā. Tā darbojas, balstoties uz uzlaboto Triple-A algoritmu, kā arī Acuros XB (Monte Carlo) algoritmu, kas pacientiem nozīmē vairākus būtiskus uzlabojumus, svarīgākais no kuriem ir augstāka plānošanas sistēmas aprēķinu precizitāte - precīzāku nepieciešamās devas aprēķinu un pievadi pacientam. Līdz ar to palielinās pacienta drošība, jo tiek saudzēti veselie audi un samazinātas komplikācijas." Jaunā programmatūra ir uzstādīta visiem pieciem pacientu ārstēšanā izmantotajiem lineārajiem paātrinātājiem Latvijas Onkoloģijas centrā.

Līdz ar sistēmas nomaiņu ir uzstādītas arī jaunas darba stacijas (sistēmbloki) ārstiem-onkologiem, medicīnas fiziķiem, kā arī veikti sistēmas uzlabojumi staru terapijas kabinetos.

Pateicoties modernam tehniskajam nodrošinājumam un augsti kvalificētiem speciālistiem, pašlaik Latvijā pacientu ārstēšanā tiek pielietota pati jaunākā staru terapijas plānošanas sistēma, kas ļauj pamatoti Terapeitiskās radioloģijas un fizikas klīniku Latvijas Onkoloģijas centrā pielīdzināt pasaules vadošajām staru terapijas klīnikām onkoloģisko pacientu ārstēšanā.

 

Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes publicitātes foto.