PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sapņi, balvas un laba sejas āda

D. Ričika
Sapņi, balvas un laba sejas āda
Kāds ir jūsu sapnis par valsti? Šādu jautājumu režisors Viesturs Kairišs uzdeva 20. oktobra «Dombura studijā». Pēcāk atbildes kā tviterpērles klīda pa sociālajiem tīkliem. Šis ir jautājums, ko novembrī – Latvijas svētku laikā – vērts uzdot katram pašam sev. Vai valsts ir prātā? Un sirdī? Cik lielā mērā?

Šo pašu jautājumu varētu nedaudz pārfrāzēt - kāds ir jūsu sapnis par Latvijas veselības aprūpi? Atbildi ļoti gribētu dzirdēt no jaunā veselības ministra. Mans sapnis par veselības aprūpi: es un mani bērni jūtamies droši, zinot, kam var uzticēties, un zinot, ka būs rezultāts, ne tikai process "aizej tur - nezin kur, tev izmeklēs to - nezin ko, tas maksās tik - nezin cik". Tātad galvenokārt tas nozīmē attieksmi.

Nupat kā pirmais sniegs nobiris lērums atzinības balvu. Saskaitīju piecas: Ārstniecības kvalitātes balva, Ministru kabineta Atzinības balva, Dekāna balva, Priedkalna balva, Veselības gada balva. Tas jauki, ka mācāmies teikt paldies, pat ja dažbrīd balvas tiek pasniegtas ar amerikānisku dežūrpieklājību. Vislielākais prieks par sešiem ģimenes ārstiem, kas saņēma LU Medicīnas fakultātes Dekāna balvu. Pieredzējuši praktiķi un autoritātes Latvijas veselības aprūpē, bet visiem acis deg aizrautībā par darāmo. Simpātiski, ka viņi novērtēti tieši par attieksmi. Vai attieksmi var iemācīt? Var. Viena no balvas laureātēm atzina: ir cilvēki, pret kuriem audzināšana ģimenē vai vienkārši daba ir bijusi dāsna un apveltījusi ar emocionālu inteliģenci. Bet ko darīt tās trūkuma gadījumā? Kad students praktiskajā nodarbībā jautā: "Kā lai nolaižos līdz pacienta līmenim?" - skolotājs var turpināt sarunu par augstumiem, kuros dakteris nekad nesēž...

Un vēl rudenī, tumšajā laikā, kad visi kaut kā dabiski sadrūmst, Doctus intervē Dr. Janīnu Romanovu. Smaidīgajai dakterei fotosesijā lūdzām, lai padalās noslēpumā, kā saglabāt tik labu izskatu. "Vienkārši!" teica daktere Jana. "Svarīgi, lai ir jušana, ka tavā dzīvē kaut kas notiek. Labs vai varbūt ne tik labs, tie var būt arī grūti brīži. Brīži, par kuriem zini - Dievs ar tevi strādā."