PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ādas sausums ziemā un terapijas rekomendācijas

A. Dērveniece, A. Princevs, I. Mikažāns, E. Princevs, I. Hartmane
Sezonālās temperatūras svārstības, uzturs, insolācija, ikdienas ieradumi būtiski ietekmē fizioloģisko procesu norisi ādā. Mūsu mērķis ir analizēt, kādas ir vesela cilvēka ādas īpašības ziemā, un sniegt rekomendācijas attiecīgai ādas kopšanai.

Jāuzsver, ka ādas veselība atkarīga ne tikai no lokāli uzklātiem līdzekļiem, bet visvairāk no pareizas apasiņošanas un apgādes ar šķidrumu, barības vielām, vitamīniem, minerālsāļiem. [1; 11]

Ādas kseroze uz roku pirkstiem  38 gadus vecai mājsaimniecei Ādas kseroze uz roku pirkstiem  38 gadus vecai mājsaimniecei
1. attēls
Ādas kseroze uz roku pirkstiem 38 gadus vecai mājsaimniecei

Ādas īpašības un reakcija uz sezonas un klimata pārmaiņām dažādās ķermeņa vietās atšķiras. Visvairāk vides ietekmei pakļauta āda ar apģērbu nesegtajās ķermeņa daļās.

Plaukstas palmārās virsmas hiperkeratozes dermoskopijas aina Plaukstas palmārās virsmas hiperkeratozes dermoskopijas aina
2. attēls
Plaukstas palmārās virsmas hiperkeratozes dermoskopijas aina

Zinātniskās publikācijās izteikti dažādi viedokļi, kāpēc gada aukstajā laikā āda kļūst sausāka nekā vasarā. [3; 12] Cilvēka ķermeni nosacīti varam iedalīt čaulas un serdes daļā, kur pirmo veido āda, taukaudi, daļēji kauli un muskuļi. Lai cilvēka iekšējās vides temperatūru uzturētu nemainīgu, īpaši, ja cilvēks ilgstoši atrodas ārā aukstumā, asinsrite ķermenī tiek pārdalīta tā, lai nodrošinātu 37 °C iekšējās vides temperatūru, samazinoties perifērās "čaulas" apasiņošanai. Sekas ir samazināta barības vielu un skābekļa piegāde ādai. Nosacīti plašāks asinsvadu tīkls ir galvas, sejas un kakla ādā. Lielāks ķermeņa siltuma zudums novēršams, valkājot siltu šalli un cepuri. Lai mazinātu perifērās apasiņošanas mazināšanās sekas un apsaldējumu risku, silti cimdi un sausi, brīvi, silti apavi aukstajā gadalaikā ir obligāti. Aktīvi kustoties, strādājot vai sportojot, palielinās perifērās apasiņošanas intensitāte, tāpēc apģērbs aukstajā gadalaikā piemērojams arī fiziskās slodzes intensitātei ārā. Sauss apģērbs silda, jo gaiss starp apģērba kārtām slikti vada siltumu. Labāka izvēle ir vairākas plānākas apģērba kārtas, ko var novilkt un uzvilkt pēc vajadzības, nevis viena bieza apģērba kārta, kas fiziskas slodzes laikā sasviedrējas. Mitrs apģērbs nesilda, jo siltums papildus izvadās no organisma, lai iztvaicētu mitrumu no apģērba. Tādējādi normālas ādas apasiņošanas nodrošināšanai ziemā pareiza apģērba izvēle ir ļoti būtiska.

Pēdu ādas kseroze 56 gadus vecai pacientei Pēdu ādas kseroze 56 gadus vecai pacientei
3. attēls
Pēdu ādas kseroze 56 gadus vecai pacientei

Sūdzības pie dermatologa

Vizītē pie dermatologa pacienta āda jāizmeklē pilnībā - a capitis ad calcem, lai nepalaistu garām būtiskus simptomus. Ārstam sūdzības par ādas sausumu salīdzinoši biežāk jāuzklausa ziemā nekā vasarā. Laikā, kad āra temperatūra ir zema, īpaši ziemā, kad telpas tiek kurinātas un gaiss ir sauss, notiek pastiprināta mitruma zaudēšana caur ādu. Pacienti sūdzas par bālu, sausu, raupju, savilktu, saplaisājušu, zvīņojošu, apsārtušu, niezošu, sabiezētu ādu ar tās virskārtas lobīšanos. Dermatologs ādas sausumu nosaka klīniski vizuālās izmeklēšanas laikā un ar dermoskopijas izmeklējumu. Objektīvi pacientiem ar ādas sausumu konstatē šādas pazīmes: ādas krāsa bāla līdz eritematoza ar epidermas virskārtas pastiprinātu hiperkeratozi, deskvamāciju, ekskoriācijām, lihenifikāciju, fisūrām (īpaši uz plaukstu pirkstiem) (skat. 1.-10. attēlu no autoru arhīviem). Pacientiem ar atopisko dermatītu, ko raksturo ādas sausums un iekaisums (skat. 11. attēlu no autoru arhīviem), ādas bojājumu smaguma pakāpi novērtē, aprēķinot SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis) indeksu pēc formulas, izmantojot trīs kritērijus: bojātās ādas laukums, bojājumu intensitāte un subjektīvie simptomi.

Pēdas plantārās virsmas hiperkeratozes dermoskopijas aina Pēdas plantārās virsmas hiperkeratozes dermoskopijas aina
4. attēls
Pēdas plantārās virsmas hiperkeratozes dermoskopijas aina

Izmeklējumi

Instrumentālie izmeklējumi: datora analizētā optiskā profilometrija, ādas kapacitātes kartēšana/attēlu dokumentēšana, augstas izšķirtspējas digitālo attēlu analīze un citas metodes palīdz objektīvi precīzi izmērīt ādas sausuma pakāpi, tāpēc tās izmanto arī zinātniskos pētījumos. [3; 4; 9] Par kritēriju objektīvai ādas sausuma sezonālai vērtēšanai izvēlas āra temperatūras rasošanas punktu. [5]

Hiperkeratoze uz papēža Hiperkeratoze uz papēža
5. attēls
Hiperkeratoze uz papēža

Iemesli

Veselam cilvēkam ādas sausumu izraisošos iemeslus nosacīti var iedalīt eksogēnu (par maz uzņemts šķidrums, pārāk bieža mazgāšanās, karstums, aukstums, samazināts apkārtējās vides mitruma daudzums, UV starojums, staru terapija onkoloģiskiem pacientiem) un endogēnu faktoru (ģenētiskie faktori, hormoni, slimības (ihtioze, atopiskais dermatīts, psoriāze, diabēts, nieru slimības, dialīze u.c.)) izraisītos. Terapijas un profilakses rekomendācijas veidojas pēc anamnēzes datu mērķtiecīgas izvērtēšanas, informatīviem izmeklējumiem un ārsta klīniskās pieredzes.

Pēdu ādas izteikta hiperkeratoze adipozai pacientei Pēdu ādas izteikta hiperkeratoze adipozai pacientei
6. attēls
Pēdu ādas izteikta hiperkeratoze adipozai pacientei

Terapija

Pacienta dzīves kvalitāte ir tieši atkarīga no laikus noteiktas pareizas diagnozes un mērķtiecīgas terapijas. Izmeklēšanu efektīvu padarīs fakts, ka iespēju savlaicīgi izmeklēties pie ārsta-speciālista ierobežo pacienta laika, motivācijas, finansiālo līdzekļu trūkums un garās pierakstu rindas. Slimības gadījumā laiks nav pacienta sabiedrotais. Lai arī Latvijā nav ārstu dermatologu trūkums, tomēr novēlota diagnostika un terapija joprojām ir problēma Latvijas medicīnā. Vēsturiskie ādas kopšanas līdzekļi, kas saturēja dzīvnieku taukus un olbaltumvielas, augu ekstraktus un minerālvielas, laika gaitā pilnveidoti. Svarīgākās īpašības, kas nosaka kvalitatīvu produktu mūsdienās:

  • neredzams pēc uzklāšanas uz ādas;
  • nesmērē apģērbu;
  • ir efektīvs;
  • ir bez smaržas vai ar patīkamu aromātu.
    Apakšstilba priekšējās virsmas ādas kseroze Apakšstilba priekšējās virsmas ādas kseroze
    7. attēls
    Apakšstilba priekšējās virsmas ādas kseroze

Sabiedrībā valdošais skaistuma kults prasa jaunas zinātniskās tehnoloģijas arī sausas ādas kopšanas līdzekļu izveidē. Sausa, bāla, sasprēgājusi āda nav modē un neliecina par cilvēka labklājību un veselību. Vēsturiski slavenās Kleopatras piena vannas mūsdienās nomainījuši citi ādas kopšanas rituāli.

Apakšstilba ādas hiperkeratozes dermoskopijas aina Apakšstilba ādas hiperkeratozes dermoskopijas aina
8. attēls
Apakšstilba ādas hiperkeratozes dermoskopijas aina

Vasarā ādas kopšana ir ikdienas nepieciešamība, taču ziemā, kad ķermeni sedz biezāka apģērba kārta, atļaujamies slinkot. Apkure rada sausu gaisu telpās, āda pastiprināti zaudē mitrumu. Arī uzturs ziemā ir nabadzīgāks gan vitamīnu un minerālsāļu ziņā, gan uzņemtā šķidruma daudzumā. Solāriju apmeklēšana, kas īpaši vilina jauniešus, solot pievilcīgu ādas iedegumu, no dermatologa viedokļa nav vēlama.

Hiperkeratoze labā ceļgala mediālās virsmas apvidus ādā Hiperkeratoze labā ceļgala mediālās virsmas apvidus ādā
9. attēls
Hiperkeratoze labā ceļgala mediālās virsmas apvidus ādā

Ādas nieze un pastiprināta deskvamācija ir galvenie ādas kserozes simptomi. Dermatologs, ordinējot ādas kopšanas līdzekli, vispirms izvērtē, vai tā sastāvā nav vielu, kas pacientam izraisa alerģisku reakciju. Pacientiem jāatgādina, ka pēc peldbaseina un pirts apmeklējuma ādas higiēnas sastāvdaļas ir nomazgāšanās dušā un ādas kopšanas līdzekļa uzklāšana visa ķermeņa ādai. Par savas ādas kopšanu atbildam paši.

Pleca mugurējās virsmas ādas hiperkeratoze Pleca mugurējās virsmas ādas hiperkeratoze
10. attēls
Pleca mugurējās virsmas ādas hiperkeratoze

Ādas kopšanas līdzekļi

Ādas kopšanas līdzekļu klāsts aptiekās un veikalos ir plašs. Efektivitāte bieži atkarīga no pareizas lietošanas. Ja uz etiķetes ir norāde uzklāt divreiz dienā, tad rekomendācijas ir jāievēro. Ķermeņa ādas mitrināšanas efekts būs labāks, ja ādu mīkstinošo līdzekli uz mitras ādas uzklāj pēc vannas vai dušas. Tas jāveic ikdienā gan pieaugušajiem, gan bērniem, bet īpaši pacientiem ar atopisko dermatītu, izvēloties piemērotus ādas kopšanas līdzekļus.

Būtiski ir mājsaimniecībā izmantotie mazgāšanas līdzekļi. Ziemas periodā cilvēki nosacīti vairāk laika pavada iekštelpās, tātad mazgā tās biežāk un patērē vairāk mazgāšanas līdzekļu. Jo vairāk lieto attaukojošus mazgājošos līdzekļus, bet traukus mazgā un telpas uzkopj bez gumijas aizsargcimdiem, jo sausāka kļūst plaukstu āda. Roku ādas kopšanas krēms uzklājams pēc katras trauku mazgāšanas reizes.

Ķermeņa ādas sausumu ietekmē gan personiskās higiēnas un mazgāšanās ieradumi, gan veļas mazgāšanai izvēlētie līdzekļi un veļas izskalošanas kvalitāte. Ziemas laikā aukstā ūdens temperatūra ir salīdzinoši zemāka nekā vasarā. Ja veļa tiek skalota aukstā ūdenī, īpaši ar rokām, tad skalošanas kvalitāte var būt sliktāka nekā vasarā, izraisot ādas kairinājumu un alerģiskas reakcijas. [10]

Atopiskā dermatīta ādas bojājums uz krūškurvja 26 gadus vecai pacientei Atopiskā dermatīta ādas bojājums uz krūškurvja 26 gadus vecai pacientei
11. attēls
Atopiskā dermatīta ādas bojājums uz krūškurvja 26 gadus vecai pacientei

Ādu mīkstinošie līdzekļi (emollients)

Jo zemāka apkārtējās vides temperatūra ziemā, jo izteiktākas sūdzības par ādas sausumu, bet ekzēmas un atopiskā dermatīta pacienti vairāk cieš no klīnisko izpausmju paasināšanās. Ādu mīkstinošie līdzekļi sausas ķermeņa ādas kopšanai vairākumā gadījumu ir bezrecepšu, tāpēc pacienti parasti nedodas vizītē pie dermatologa, bet iegādājas kādu no plašsaziņas līdzekļos reklamētajiem ādas kopšanas līdzekļiem. Aptiekas piedāvājumā ir farmaceitisko rūpnīcu klīniski pārbaudīti un efektīvi ādas kopšanas līdzekļi, kas labāk iedarbojas tad, ja tos pareizi uzklāj. Ādu mīkstinošie līdzekļi aptieku plauktos ir vairākkārt dārgāki nekā ādas kopšanas līdzekļi lielveikalos. Veselas ādas barjerfunkcijas nodrošināšanai nepieciešamas taukskābes, īpaši linolēnskābe. Dermatoloģiskos pētījumos pierādīts, ka linolēnskābe koloidālā sistēmā mikroemulsijas veidā visos ādas slāņos iekļūst labāk nekā no parasta linolēnskābi saturoša krēma. [6] Kosmētiskā līdzekļa mikroemulsijas struktūra tādējādi veicina aktīvo vielu ātrāku nokļūšanu dziļāk ādā, nodrošinot reģenerējošu un netieši arī pretiekaisuma iedarbību. Izteikti sausas ādas kopšanai ieteic ārstnieciskās ziedes un eļļas. Ir publicēti daudzi pētījumi par fizikālām un ķīmiskām ādu mīkstinošo līdzekļu iekļuves īpašībām ādā. To rezultāti ietekmē gan ādu mīkstinošo līdzekļu ražošanas kvalitāti, gan izmaksas. Urīnviela un glicerīns ir aktīvās vielas, kas palīdz ādai saistīt mitrumu, un tās ir daudzu sausas ādas kopšanai ieteikto līdzekļu sastāvā. [7; 8] Sausas, raupjas roku ādas kopšanas krēmos urīnvielas saturs ir līdz 5%, bet zvīņojošas ādas kopšanas līdzekļos hiperkeratozes ārstēšanai uz pēdu ādas - līdz 10%. Sausas ķermeņa ādas kopšanas līdzekļos gan bērniem, gan pieaugušajiem aktīvā viela ir omega taukskābes. Atopiskā dermatīta pacientiem rekomendē ķermeņa ādas kopšanas līdzekļus ar 12% omega taukskābju saturu. Keramīdi nodrošina ādas spēju saglabāt mitrumu.

Pacienti ar izteikti sausu ādu, atopisko dermatītu seko līdzi jaunumiem ādas kopšanas līdzekļu klāstā, kas nodrošinātu labāku ādas stāvokļa un dzīves kvalitāti. Ādas kopšanas līdzekļu uzklāšana ir viņu dzīves absolūta nepieciešamība un laiku prasošs rituāls.

Secinājumi

Cilvēka attieksme pret savas ādas kopšanu netieši ietekmē arī sabiedrības attieksmi pret viņu. Ieguldītais darbs un līdzekļi ādas kopšanā atmaksājas, ceļ cilvēka pašnovērtējumu un apziņu par savu pievilcību. Nav būtiska iegādātā kosmētiskā līdzekļa cena vai ražotāja nosaukums, ja pacients to taupa un nelieto. Būtiski ir lietot ādas košanas līdzekli regulāri, kā norādīts tā lietošanas pamācībā.

Literatūra

  1. Russell M. Assessing the relationship between vitamin D3 and stratum corneum hydration for the treatment of xerotic skin. Nutrients, 2012; 4(9): 1213-1218.
  2. Cashman KD, Seamans KM, et al. Relative effectiveness of oral 25-hydroxyvitamin D3 and vitamin D3 in raising wintertime serum 25-hydroxyvitamin D in older adults. Am J Clin Nutr, 2012; 95(6): 1350-1356.
  3. Delvenne M, Piérard-Franchimont C, et al. The weather-beaten dorsal hand clinical rating, shadow casting optical profilometry, and skin capacitance mapping. Biomed Res Int, 2013: 913646.
  4. Xhauflaire-Uhoda E, et al. The skin landscape following nonoptical capacitance imaging. American Journal of Clinical Dermatology, 2010; 11(2): 89-94.
  5. Devillers C, Piérard G, et al. Environmental dew point and skin and lip weathering. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2010; 24(5): 513-517.
  6. Goebel AS, Knie U, et al. Dermal targeting using colloidal carrier systems with linoleic acid. Eur J Pharm Biopharm, 2010; 75(2): 162-172.
  7. Catherine Mack Correa M, Nebus J. Management of patients with atopic dermatitis: the role of emollient therapy. Dermatol Res Pract, 2012: 836931.
  8. Pan M, Heinecke G, et al. Urea: a comprehensive review of the clinical literature. Dermatol Online J, 2013; 19(11): 20392.
  9. Crowther JM, Sieg A, et al. Measuring the effects of topical moisturizers on changes in stratum corneum thickness, water gradients and hydration in vivo. Br J Dermatol, 2008; 159(3): 567-577.
  10. Kiriyama T, et al. Residual washing detergent in cotton clothes: a factor of winter deterioration of dry skin in atopic dermatitis. J Dermatol, 2003; 30(10): 708-712.
  11. Fanian F, Mac-Mary S, et al. Efficacy of micronutrient supplementation on skin aging and seasonal variation: a randomized, placebo-controlled, double-blind study. Clin Interv Aging, 2013; 8: 1527-1537.
  12. Delvenne M, Piérard-Franchimont C, et al. The weather-beaten dorsal hand clinical rating, shadow casting optical profilometry, and skin capacitance mapping. Biomed Res Int, 2013; 2013: 913646.
  13. Ishikawa J, Yoshida H, et al. Dry skin in the winter is related to the ceramide profile in the stratum corneum and can be improved by treatment with a Eucalyptus extract. J Cosmet Dermatol, 2013; 12(1): 3-11.
  14. Ishikawa J, Shimotoyodome Y, et al. Variations in the ceramide profile in different seasons and regions of the body contribute to stratum corneum functions. Arch Dermatol Res, 2013; 305(2): 151-162.
  15. Canning J, Barford B. Use of digital photography and image analysis techniques to quantify erythema in health care workers. Skin Res Technol, 2009; 15(1): 24-34.
Raksts žurnālā