PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aicina pievērst uzmanību tuberkulozes simptomiem

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Aicina pievērst uzmanību tuberkulozes simptomiem
Šodien Pasaules Tuberkulozes dienā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" mediķi vēlas vērst uzmanību uz tuberkulozes agrīnu atklāšanu.

Latvija joprojām ir trešā valsts Eiropas Savienībā, pēc Rumānijas un Lietuvas, kurā reģistrēti visvairāk tuberkulozes saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem tie ir 776 jauni tuberkulozes gadījumi 2013.gadā, no kuriem 45 gadījumi bija reģistrēti bērniem.

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka trešā daļa visas pasaules populācijas ir inficēta ar tuberkulozi, tomēr saslimst tikai viens no desmit inficētajiem. Viens no riska faktoriem saslimšanai ar tuberkulozi ir novājināta imunitāte, kas saistīta ar blakus saslimšanām un vienlīdz arī ar cilvēka dzīvesveidu, fiziskajām aktivitātēm, uzturu, ilgstošu stresu un dzīves apstākļiem.

Tuberkulozes un plaušu slimību centra ārsti atzīst - aizvien biežāk cilvēki ar ilgstošiem tuberkulozes simptomiem medicīnas iestādē vēršas novēloti, tas diemžēl sarežģī ārstēšanu un var novest pie daudz smagākām tuberkulozes formām. Klepus ilgāk par 2 nedēļām, svīšana naktīs, paaugstināta ķermeņa temperatūra un krišanās svarā ir četri biežākie tuberkulozes simptomi. Tomēr gadās novērot, ka vienīgie izteiktie simptomi ir ilgstošs nogurums un nespēks, kuriem cilvēki nemēdz pievērst vajadzīgo uzmanību.

Pasaules Veselības organizācijas STOP TB (apturi tuberkulozi) koalīcija šogad aicina: „Sasniedz trīs miljonus! Atrast. Ārstēt. Izārstēt.". Šī uzsaukuma mērķis ir sasniegt cilvēkus, kuri nesaņem nepieciešamo ārstēšanu un darīt pieejamu tuberkulozes diagnostiku un aprūpi ikvienam.

Visā Latvijā darbojas 23 tuberkulozes kabineti, kuros pieejama valsts apmaksāta diagnostika un ārstēšana. Vienlaikus, joprojām aktuāla problēma ir pašvaldību atbalsts tuberkulozes pacientiem un viņu piederīgajiem, piemēram, Rīgas Domes Labklājības departaments tuberkulozes pacientiem sniedz nozīmīgu palīdzību, nodrošinot transporta kompensācijas nokļūšanai uz zāļu saņemšanas vietām, kā arī pārtikas talonus par katru zāļu izdzeršanas reizi. Ņemot vērā slimības komplicēto raksturu, ilgstošo ārstēšanos, zāļu dzeršanu tiešā medicīnas darbinieka uzraudzībā un dažādus blakus sociālos un psiholoģiskos apstākļus, kas var rasties slimības ietekmē, pašvaldības, nevalstiskās organizācijas un sociālie darbinieki tiek aicināti atbalstīt tuberkulozes slimniekus, lai palīdzētu veiksmīgi pārvarēt slimību un atlabt.

 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra „Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" ārsti aicina rūpēties un saudzēt savu veselību un simptomu gadījumā savlaicīgi vērsties medicīnas iestādē, lai veiktu tuberkulozes pārbaudes.