PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Izmantojot retu metodi, glābj pacientu ar sarežģītu dzīvībai bīstamu komplikāciju

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Izmantojot retu metodi, glābj pacientu ar sarežģītu dzīvībai bīstamu komplikāciju
Freepik
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu redzeslokā nesen nonāca jauns cilvēks, kuram jau iepriekš bija diagnosticēts barības vada vēzis. Pacients bija saņēmis nepieciešamo ārstēšanu, bet progresējot onkoloģiskajai situācijai, barības vads plīsa, izveidojot caurumu starp barības vadu un bronhu un izraisot masīvu plaušu iekaisumu jeb pneimoniju.

Šādā situācijā pacients nedrīkstēja ēst, jo barības saturs nonāktu plaušās, līdz ar to risku dzīvībai neradītu tik daudz barības vada vēzis, kā komplikācijas. Saskaroties ar līdzīgiem gadījumiem vēl nesen, pacients tiktu pakļauts lielai traumatiskai operācijai ar augstu mirstības risku.

Endoskopiju nodaļas vadītāja dr. Anita Lapiņa: „Sadarbībā ar gastroenterologiem mēs pieņēmām lēmumu barības vadā ievietot apklātu metāla stentu, kas nosegtu plīsuma vietu un aizvērtu radušos defektu starp barības vadu un bronhu. Pēc veiktās procedūras pacientam tika atjaunota normāla ēšanas funkcija un izārstēts plaušu iekaisums, atjaunojot dzīves kvalitāti."

Šo mazinvazīvo un efektīvo metodi var izmantot arī citu slimību ārstēšanā, īpaši onkoloģisko un paliatīvo situāciju risināšanā. Šādas līdzīgas procedūras slimnīcā jau ir veiktas iepriekš, tostarp citās lokalizācijās - žultsceļos pie aizkuņģa dziedzera vēža un resnajā zarnā pie ļaundabīga aizsprostojuma.