PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Rīgas Austrumu slimnīcā ieradīsies pasaules vadošie invazīvie kardiologi

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Rīgas Austrumu slimnīcā ieradīsies pasaules vadošie invazīvie kardiologi
Šā gada 4. un 5. aprīlī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā jau piekto reizi norisināsies CTO jeb Hronisku totālu oklūziju dienas, kas ir starptautisks apmācības seminārs divu dienu garumā īpaši sarežģītu koronāro vainagartēriju bojājumu - pilnīgi slēgtu sirds asinsvadu jeb hronisku totālu oklūziju ārstēšanā ar pasaules vadošo invazīvo kardiologu piedalīšanos.

Starptautiskajā seminārā līdz ar Latvijas speciālistiem piedalīsies invazīvie kardiologi no pārējām Baltijas valstīm, Ukrainas, Krievijas, kā arī pasaules līderi CTO jomā no Japānas - Masahisa Jamane (Masahisa Yamane), un Vācijas - Geralds Verners (Gerald Werner), kurš ir pašreizējais Eiropas hronisku totālu koronāro artēriju oklūziju kluba prezidents.

Kā norāda pasākuma organizators Rīgas Austrumu slimnīcas Sirds asinsvadu slimību klīnikas vadītājs Artis Kalniņš, neskatoties uz pēdējā desmitgadē sasniegto invazīvajā kardioloģijā, pilnīgi slēgti sirds asinsvadi jeb hroniskas totālas oklūzijas joprojām ir viena no lielākajām problēmām invazīvajā kardioloģijā: „Mūsu mērķis ir piedāvāt nozares speciālistiem padziļinātu ieskatu sasniegtajā šajā jomā gan Latvijā, gan citās pasaules valstīs. Baltijas valstīs esam kļuvuši par vadošo klīniku pilnīgi slēgtu sirds asinsvadu invazīvā ārstēšanā, tāpēc varam apmācīt arī citus. Esam pasaules labāko klīniku līmenī." Semināra programmā ir iekļauta paraugoperāciju demonstrācija ar pasaules vadošo CTO praktiķu piedalīšanos, lekcijas, gadījumu analīze un diskusijas.

Līdz ar Latvijā pirmo veiksmīgo operāciju, ko dr. Artis Kalniņš veica 2006. gadā, izmantojot metodi, kad nosprostotais asinsvads tiek atvērts uzreiz no divām pusēm caur blakusesošo asinsvadu atzariem (ar retrogrādo pieeju), tika dots nozīmīgs impulss šāda veida operāciju attīstībai valstī. Pēdējo gadu laikā ir uzkrāta nozīmīga pieredze šādu patoloģiju ārstēšanā.

Neatbrīvojot nosprostoto asinsvadu, cilvēka dzīves kvalitāte pazeminās, un pastāv paaugstināts nāves risks atkārtota infarkta gadījumā. Šīs ir mazinvazīvas operācijas, kas neprasa krūšu kurvja atvēršanu, jo nepieciešamās darbības tiek veiktas, caurdurot cirkšņa un/vai rokas artēriju un piekļūstot aizsprostotajai sirds asinsvada vietai ar speciālu materiālu palīdzību rentgena kontrolē. Šāda pieeja ir daudz saudzīgāka pacientam nekā sirds asinsvadu šuntēšanas operācija un pozitīva iznākuma gadījumā cilvēks jau nākamajā dienā var doties mājās.

Pasākumu organizē Rīgas Austrumu slimnīcas Sirds asinsvadu slimību klīnikas vadošie speciālisti - klīnikas vadītājs Artis Kalniņš, kardiologi Guntis Lukstiņš, Irina Holste, Arveds Apinis, Jurijs Verbovenko, Ivans Kozlovs, Artjoms Kaļiņins un Artjoms Ļišņovs.