PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Iedzīvotājiem lielāka interese par ātrās vakcinācijas shēmu pret ērču encefalītu

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Iedzīvotājiem lielāka interese par ātrās vakcinācijas shēmu pret ērču encefalītu
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle informē, ka šajā ērču aktivitātes sezonā iedzīvotāji vairāk nekā citus gadus interesējas par iespējām vakcinēties pret saslimšanu ar ērču encefalītu pēc ātrās vakcinācijas shēmas.

"Esam novērojuši, ka daudzi cilvēki par savu vakcinācijas kalendāru, labākajā gadījumā, atcerējušies pēdējā brīdī, kad vēl iespējams veikt revakcināciju, bet šogad vairāk ir tādu, kuri krietni vien nokavējuši revakcinācijas termiņu", stāsta profesore Baiba Rozentāle. Mediķiem, tādā gadījumā bieži nākas atbildēt uz jautājumu - kādas iespējas ir iegūt imunitāti pret ērču encefalītu pēc ātrās vakcinācijas shēmas. Izmantojot ātro vakcinācijas shēmu, var efektīvi nodrošināt ātru un ilgstošu aizsardzību.

Profesore atgādina, ka paātrinātā standarta vakcinācijas shēma ļauj jau pēc divām vakcīnas devām (aptuveni pēc divām nedēļām) iegūt imunitāti pret ērču encefalītu uz vienu gadu. Pēc 12 līdz 18 mēnešiem nepieciešama revakcinācija, kas pacientiem līdz 60 gadu vecumam rada imunitāti uz pieciem gadiem, bet vecākiem par 60 gadiem, uz trim gadiem. Vakcinēšanos iespējams veikt jebkurā gada laikā, atceroties, ka pēc pirmās vakcīnas, kas izdarīta ērču aktivitātes periodā, divas nedēļas līdz otrās vakcīnas saņemšanai imunitāte vēl neizstrādājas, tāpēc gadījumā, ja ērce piesūcas, ir iespējama inficēšanās.

Ērces nav mazāk aktīvas, kā citus gadus, un līdz ar to apdraudējums cilvēkam - inficēties ar ērču encefalītu - pastāv. LIC Uzņemšanas nodaļā pēc mediķu palīdzības līdz 8. jūnijam vērsušies 449 cilvēki, kuriem bija piesūkušās ērces, savukārt LIC laboratorijā pārbaudei nosūtītas 748 ērces, lai noteiktu, vai piesūkusies ērce nav inficēta ar ērču encefalīta vīrusu. No 699 pārbaudītajām ērcēm 32 bija inficētas ar bīstamo ērču encefalīta vīrusu, kopējais ērču inficētības rādītājs šobrīd ir 4,5%.

Prof.Rozentāle: "It bieži ērces laboratoriskai pārbaudei nodod cilvēki, kuri ir vakcinējušies pret ērču encefalītu. Ir saprotams, cilvēks grib justies pilnīgi drošs par savu veselību, lai gan no mediķu viedokļa raugoties - vakcinēta cilvēka uztraukumam pamata nebūtu, tomēr, kā mēdz teikt - dubults neplīst. Jebkurā gadījumā - pēc ērces noņemšanas, jāseko līdzi pašsajūtai, jānovēro koduma vieta, jo ērces var izplatīt arī Laima slimību pret kuru vakcīnas nav. Pamanot izmaiņas, nekavējoties jādodas pie ģimenes ārsta."

Īpaši rūpīgi pēc ērces noņemšanas savam veselības stāvoklim līdzi jāseko nevakcinētiem cilvēkiem un par izmaiņām nekavējoties jāinformē savs ģimenes ārsts.

Šogad pirmā ērce LIC tika noņemta 8.martā, bet visvairāk pacientu mediķu palīdzību meklējuši aprīļa vidū līdz ar siltāka laika iestāšanos. Arī maija mēnesī - visvairāk ērču cilvēkiem tika noņemtas tieši pēc siltajām dienām. Neviens nevar pilnībā nodrošināties pret ērces piesūkšanos, taču, ja tas ir noticis - tad jāzina, kā pareizi noņemt ērci, vai jāmeklē mediķu palīdzība.

Ērci vēlams noņemt pēc iespējas ātrāk, jo svarīgi, lai pēc iespējas mazāk encefalīta vīrusu nonāktu cilvēka organismā. Kukaini nedrīkst saspiest - brūcē var iespiest Laimas slimības baktērijas!

Kā pareizi noņemt ērci?

  • Ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. (Nekādā gadījumā nedrīkst izmantot eļļu vai sviestu, jo šīs vielas ērcei izraisa vemšanu, tādējādi veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu cilvēka organismā)!
  • Ērci nedrīkst ņemt ar kailām rokām, jāuzvelk saimniecības cimdi. Kāpēc? Uz rokām var būt mikrobrūces, pa tām slimības izraisītāji viegli var iekļūt organismā.
  • Pēc pāris minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un viegli ceļot uz augšu - izvelk.
  • Ja pie rokas nav pincetes, tad var izmantot diegu, apsiet to ap ērces snuķīti un, griežot diega cilpu pa pulksteņrādītāja gaitu, ērci izņem.
  • Brūce noteikti jāapsmērē ar dezinficējošu šķidrumu.
  • Gadījumā, ja ērci izņemot, ādā palicis tās snuķītis, to tur atstāt nedrīkst, tāpēc pēc palīdzības jādodas uz tuvāko medicīnas iestādi.