PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ārstu biežāk meklētākie medicīnas termini jūlijā

Doctus
Lai gan vasara ir atvaļinājumu laiks, pacienti turpina slimot un ārsti viņus turpina ārstēt. Reizēm ārsti izmanto internetu, lai atsvaidzinātu zināšanas par medikamentiem un slimībām. Portāls Medscape reizi mēnesī apkopo statistisku par biežāk meklētajām frāzēm un izveido ikmēneša apkopojumu.

Intereses pēc palūkojām, ko meklē mūsu ārsti un studenti, jūlijā portālā www.doctus.lv visbiežāk tika meklēti šādi atslēgas vārdi: agranulocitoze, trauksme, porfīrija, dislipidēmija, antibiotiku lietošana, Kušinga sindroms, mieloma un olnīcu vēzis. Savukārt tālāk uzskaitījums, kas jūlijā visbiežāk tika meklēts portālā Medscape:

  • Labdabīga prostatas hiperplāzija - tā ir normāla novecošanās sastāvdaļa vīriešiem. Kad prostata palielinās, tā var kavēt urīna plūsmu, kas rezultējas ar traucējumiem urinēšanas biežumā, urinēšanas steidzamībā un nepilnīgu urīnpūšļa iztukšošanos. Labdabīga prostatas hiperplāzija skar 50% vīriešu 60 gadu vecumā un 90% vīriešu pēc 85 gadu vecuma.
  • Marfāna sindroms ir ģenētiska saistaudu slimība. Pacientiem ar Marfāna sindromu parasti ir dažādas skeleta anomālijas. ASV Marfāna sindroma incidence ir 2-3 gadījumi uz 10000 iedzīvotājiem.
  • Sarkoidoze ir iekaisuma slimība, kas skar daudzas orgānu sistēmas, tās etioloģija nav zināma. Primāri tiek skartas plaušas un intratorakālie limfmezgli. Lai gan 75% pacientu ar sarkoidozi ir nepieciešama tikai simptomātiska ārstēšana ar nesteroīdajiem pretiekaisuma līdzekļiem, 10% ir nepieciešama ārpusplaušu ārstēšana un 15% jāārstē pastāvīga plaušu slimība.
  • Navikulārs lūzums - šos lūzumus ir grūti saskatīt rentgenogrammās, tādēļ bieži tiek noteikta vēlota diagnoze, kas rezultējas ar ilgstošām sāpēm, īpaši jauniem sportistiem. Vairāk nekā 35% no visiem stresa lūzumiem sportistiem ir navikulāri lūzumi, bet incidences biežums plaši variē, jo šos lūzumus ir ļoti grūti atpazīt rentgenuzņēmumā.
  • Urīna specifiskais blīvums ir mērījums, kas rāda izšķīdušo vielu koncentrāciju urīnā. Tas mēra attiecību staro urīna blīvumu un ūdens blīvumu, un šī attiecība norāda uz nieru spēju koncentrēt urīnu. Urīna specifiskais blīvums ir rutīnas daļa urīnanalīzēs, tas parasti ir robežās no 1.005 līdz 1.030. Stāvokļi, kuriem raksturīgs augsts urīna specifiskais blīvums ir sirds mazspēja un hepatorenālais sindroms; zems urīna specifiskais blīvums liecina par nieru mazspēju un bezcukura diabētu.
  • Vējbakas bērniem - tās izraisa varicella-zoster vīruss. Slimība parasti ir viegla, pašlimitējoša ar reti sastopamām komplikācijām. Vējbakas ir bieži sastopamas, ir ļoti lipīgas un visbiežāk vējbakas izslimo bērni pirms pubertātes vecuma. Lai gan pēc vējbaku izslimošanas veidojas imunitāte, ir aprakstīta arī varicellas klīniska reinfekcija starp veseliem bērniem. Pirms vakcinācijas ieviešanas 1995.gadā, vējbakas ASV nogalināja 100 bērnu katru gadu, šobrīd šis skaits ir samazinājies līdz 10 gadījumiem gadā.
  • Otitis externa ir iekaisums ārējā auss dzirdes kanālā. Tā ir bieži sastopama slimība visās vecuma grupās. Ārējās auss iekaisums parasti ir bakteriāla infekcija auss kanāla ādā (visbiežāk iekaisumu izraisa Pseudomonas aeruginosa vai Staphylococcus aureus), bet to var izraisīt arī citas baktērijas, vīrusi vai sēnītes. Otitis externa labi atbild uz antibiotiku/ steroīdu kombināciju, izārstēšanās biežums ir 87 - 97%.
  • Atipiskas mikobakteriālas slimības - pētnieki ir definējuši 30 fakultatīvus saprofītus un vienības, kas ir ātras darbības skābas mikobaktērijas, kuras neizraisa tuberkulozi vai lepru. Šīs mikobaktērijas vai atipiskās mikobaktērijas eksistē gandrīz visos biotopos. Visbiežāk sastopamā infekcija ir tā saucamā zivju rezervuāra granuloma, kuru izraisa Mycobacterium marinum. Labākais veids, kā diagnosticēt atipiskas mikobaktērijas ir audzēt audu kultūras 25,37 un 42 grādos pēc Celsija. Šāda temperatūra ļauj izaugt visiem iespējamajiem patogēniem.

Pirmavots: Top 10 Trends in Medicine, July 2014. Medscape. Jul 28, 2014.