PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Augstāks demences risks saistīts ar bieži lietotiem medikamentiem

Doctus
Lielā pētījumā pierādīts, ka daži bieži lietotie medikamenti ar antiholīnerģisku efektu augstā devā vai lietojot ilgstoši, nozīmīgi paaugstina demences, tai skaitā, Alcheimera slimības, attīstības risku.

Šis bija pirmais pētījums, kurā analizēja devas atbildes reakciju: saistību starp demences attīstības risku un augstu devu antiholīnenerģisko medikamentu lietošanu, tāpat šis bija pirmais pētījums, kurā analizēja, vai saistība saglabājas arī pēc medikamentu lietošanas pārtraukšanas.

Gados veciem pieaugušajiem, nozīmējot medikamentus, jāņem vērā, ka daudziem no šiem medikamentiem ir antiholīnerģisks efekts. Ārstam ir jāzina par visiem medikamentiem, ko pacients lieto, arī par bezrecepšu medikamentiem. Ārstiem regulāri būtu jāpārskata medikamentu saraksts, ko pacienti lieto, ar mērķi samazināt antiholīnenerģisko medikamentu lietošanu.

Visbiežāk lietotie medikamenti ir tricikliskie antidepresanti, piemēram, doksepīns, pirmās paaudzes antihistamīni, piemēram, hlorfeniramīns, un antimuskarīni urīnpūšļa kontrolei, piemēram, oksibutunīns. Pētījumā aprēķināja, ka cilvēkiem, kuri lieto vismaz 10 mg/ dienā doksepīna, 4 mg/ dienā hlorfeniramīnu, vai 5 mg/ dienā oksibutunīna ilgāk par 3 gadiem, bija augstāks demences attīstības risks. Pētnieki norāda, ka pirmos divus medikamentus var aizstāt ar citiem medikamentiem: selektīvo serotīnīna atpakaļsaistes inhibitoru, piemēram, citalopramu vai fluoksitēnu depresijas ārstēšanai un otrās paaudzes antihistamīnus, piemēram, loratadīnu alerģiju pārvaldībai. Grūtāk ir atrast alternatīvu urīna inkontinences problēmas mazināšanai.

Ja ārsts uzskata, ka noteikti ir jāizraksta medikaments ar antiholīnereģisku efektu, jo tā ir labākā terapija konkrētam pacientam, tad jāmēģina lietot mazāko efektīvāko devu, kā arī regulāri jānovērtē, vai terapija ir efektīva, ja tā izrādās neefektīva, tās lietošana nekavējoties jāpārtrauc.

Antiholīnerģiskais efekts rodas, jo daži medikamenti bloķē neitotransmiteri - acetilholīnu smadzenēs un organismā. Tas var izraisīt daudzas blakusparādības.

Pirmavots: Shelly L. Gray, Melissa L. Anderson, Sascha Dublin, Joseph T. Hanlon, Rebecca Hubbard, Rod Walker, Onchee Yu, Paul K. Crane, Eric B. Larson. Cumulative Use of Strong Anticholinergics and Incident Dementia. JAMA Internal Medicine, 2015.