PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Dzīvesstils - celiakijas riska faktors

Doctus
Zviedrijā strauji pieaug celiakijas incidence bērniem no 2 - 15 gadiem. Šo pieaugumu skaidro ar lielo plānoto ķeizargriezienu skaitu, urīnceļu infekcijām grūtniecības laikā, dzimšanas gadalaiku un dzimšanu valsts dienvidu daļā.

Šādi dati iegūti Zviedrijas Umeå Universitātē, datus ieguvis doktorantūras students Fredinah Namatovu. Pētījums veikts, izmantojot Zviedijas veselības reģistu datus.

Pētījuma rezultāti parāda, ka pieaugusi celiakijas incidence un to, ka dzīvesveida faktoriem ir nozīme slimības attīstībā. Celiakijas risks bērnam palielinās, ja dzemdības notikušas ar ķeizargriezienu un ja grūtniecības laikā mātei bijušas atkārtotas urīnceļu infekcijas.

Šie faktori veicina nelabvēlīgu patogēnu mikroorganismu mazā vecumā - kas ir saistīts ar celiakijas attīstību. Celiakijas profilaksei noderīgi būtu turpināt jau darbojošās dabīgo dzemdību veicinošās kampaņas. Pētījumā novērots palielināts celiakijas risks bērniem, kuri dzimuši pavasarī, vasarā un rudenī, kas norāda uz ciklisku vides faktoru ietekmi (piemēram, saskarsme ar vīrusiem). Bērniem, kas dzimuši Zviedrijas dienvidos, ir lielāks celiakijas risks nekā tiem, kas dzimuši valsts ziemeļos.

Vēl izskaitļots, ka mazāks risks celiakijai ir bērnam, kura mātei ir vairāk kā 35 gadi un lielāki ienākumi. Šie dati norāda uz mātes dzīvesstilu kā vienu no celiakijas riska faktoriem bērniem.

Avots: Umeå universitet. "Lifestyle a risk factor for celiac disease." ScienceDaily. ScienceDaily, 2 November 2015.