PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Tinnitus pacientiem izmainīta emocionālās informācijas uztvere

Doctus
Tinnitus (troksnis ausīs) sastop gandrīz trešajai daļai pacientu virs 65 gadu vecuma. Tas attīstās novecošanās, traumatiska bojājuma vai citu iemesli dēļ – neatkarīgi no tā etioloģijas, tas ietekmē pacientu dzīves kvalitāti.

Daži tinnitus pacienti troksnim ir pielāgojušies, daži ierobežo savas ikdienas aktivitātes, jo troksnis ir ļoti traucējošs. Pētījumā noskaidrots, ka cilvēki, kurus troksnis ausīs ietekmē mazāk, emocionālās informācijas uztverē izmanto citas smadzeņu struktūras.

Pētījuma vadošā zinātniece Fatima Husain no Ilionojas universitātes (ASV) izmantoja funkcionālo magnētisko rezonansi (fMR), kas ļauj novērtēt asinsrites izmaiņas galvas smadzenēs aktivitātes laikā.

Pirmajā pētījuma daļā tika salīdzināts, kā veselu cilvēku un tinnitus pacientu smadzenes apstrādā emocijas. Izmeklēšanas laikā ar fMR pacientiem atskaņoja dažādu skaņu ierakstus (piemēram, bērnu smiekli, zīdaiņu raudāšana, cilvēku murdoņa). Pētījumā noskaidrots, ka pacientiem ar vieglas pakāpes tinnitus smadzenēs novērojama aktivitāte vairākās smadzeņu daļās nekā veseliem cilvēkiem.

Turpinot pētījumu, tinnitus pacientus iedalīja 2 grupās – grupā, kur tinnitus bija ļoti traucējošs un grupā, kur tas ikdienas aktivitātes neietekmēja. Arī šīs pacientu grupas izmeklēja ar fMR.

Noskaidrots, ka pacientiem, kuriem tinnitus ikdienā traucē mazāk, emocionālās informācijas apstrādāšana notiek savādāk – tā nenotiek caur manedeļveida kodolu, kam ir nozīmīga loma emociju apstrādes procesā galvas smadzenēs. Tā vietā šiem pacientiem lielāka smadzeņu aktivitāte novērota smadzeņu frontālajā daivā, kas atbild par uzmanību, plānošanu un impulsu kontroli. Pētnieki skaidro, ka frontālās daivas aktivācija palīdz kontrolēm emocionālo reakciju un samazina tinnitus ietekmi.

Viens no pētījuma mērķiem bija izvērtēt iespējamās metodes tinnitus ietekmes mazināšanai. Noskaidrots, ka fiziskās aktivitātes var uzlabot tinnitus pacientu dzīves kvalitāti.

Pētnieki plāno turpināt pētījumus šajā jomā.

AVOTS: Fatima T. Husain et al. Increased frontal response may underlie decreased tinnitus severity. PLOS ONE, December 2015 DOI: 10.1371/journal.pone.0144419