PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Veģetāra diēta un kolorektālā vēža risks

Doctus
Veģetāras diētas ievērošana ir saistīta ar zemāku kolorektālā vēža risku, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri neievēro veģetāras diētas ēšanas principus, secināts pētījumā, kura rezultāti publicēti žurnālā JAMA Internal Medicine.

Kolorektālais vēzis ir otrais vadošais nāves cēlonis ASV. Lai gan liela uzmanība ir vērsta uz skrīningu, tomēr vēl arvien daudz ir ko darīt primārajā profilaksē, lai mazinātu riska faktorus. Uztura faktori ir identificēti kā ietekmējamie kolorektālā vēža riska faktori, tai skaitā, sarkanās gaļas lietošana uzturā saistīta ar augstāku kolorektālā vēža risku un daudz šķiedrvielu uzturā ir saistītas ar samazinātu risku.

Šajā pētījumā analizēja datus par 77 659 pētījuma dalībniekiem, kopumā tika konstatēti 380 zarnu vēža gadījumi un 110 resnās zarnas vēža gadījumi. Salīdzinot veģetāriešus ar ne-veģetāriešiem, secināja, ka veģetāriešiem ir par 22% zemāks kolorektālā vēža attīstības risks, par 19% zemāks zarnu vēža risks un par 29% zemāks resnās zarnas vēža risks. Salīdzinot ar ne-veģetāriešiem, vegāniem ir par 16%, laktoovoveģetāriešiem (ēd pienu un olas) par 18%, peskoveģetāriešiem (ēd zivis) par 43% un semiveģetāriešiem par 8% zemāks kolorektālā vēža risks.

Ja šī saistība ir kauzāla, tad tas varētu būt būtisks atklājums kolorektālā vēža primārai profilaksei. Pierādījums, ka veģetāriešiem ir zemāks kolorektālā vēža risks varētu būt izskaidrojams arī ar to, ka veģetārā diēta samazina aptaukošanās, hipertensijas, cukura diabēta un mirstības risku.

Pirmavots: Michael J. Orlich, Pramil N. Singh, Joan Sabaté, Jing Fan, Lars Sveen, Hannelore Bennett, Synnove F. Knutsen, W. Lawrence Beeson, Karen Jaceldo-Siegl, Terry L. Butler, R. Patti Herring, Gary E. Fraser. Vegetarian Dietary Patterns and the Risk of Colorectal Cancers. JAMA Internal Medicine, 2015.