PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Glikēmijas izmaiņas pēc smēķēšanas atmešanas

Doctus
Smēķēšana palielina varbūtību, ka attīstīsies 2. tipa cukura diabēts. Vairākos pētījumos pierādīts augstāks riska līmenis cilvēkiem 3—5 gadus pēc smēķēšanas atmešanas, salīdzinot ar tiem, kas turpina smēķēt. Tikai pēc 10—12 gadiem risks sarūk līdz nesmēķētāju riska līmenim.

Nelieli kohortu pētījumi rāda, ka diabēta kontrole pirmajā gadā pēc smēķēšanas atmešanas pasliktinās. Šajā pētījumā analizēta šī saistība, lai noskaidrotu gan to, cik ilgi smēķēšana ietekmē glikēmijas kontroli, gan arī to, vai šo sakarību rada svara izmaiņas. Pētījumā tika izmantoti dati no The Health Improvemet Network, kas ir liela britu datubāze.

Pētījums bija retrospektīvs par datiem no 2005. gada janvāra līdz 2010. gada decembrim: ar vairāku līmeņu regresijas modeli noskaidroja saistību starp smēķēšanas atmešanu, tās ilgumu, izmaiņām glikolizētā hemoglobīna līmenī un izmaiņām ķermeņa masā.

Pētījumā iekļāva datus par 10 692 pieaugušiem smēķētājiem ar 2. tipa cukura diabētu. 3131 pacients (29%) smēķēšanu pavisam bija atmetis pirms vairāk nekā gada. Glikolizētais hemoglobīns pirmajā gadā palielinājās par vidēji 0,21%. Glikolizētais hemoglobīns sāka samazināties, turpinot nesmēķēt, un nesmēķētāju līmeni sasniedza trīs gados. Tika secināts, ka glikolizētā hemoglobīna līmenis nav saistīts ar izmaiņām ķermeņa masā.

2. tipa diabēta gadījumā smēķēšanas atmešana saistīta ar glikēmijas pārmaiņām, kas ilgst aptuveni trīs gadus, un nav saistīta ar svara pieaugumu. Šajā laikā varētu pieaugt mikrovaskulāro komplikāciju attīstība.

Avots: Deborah Lycett, et al. The association between smoking cessation and glycaemic control in patients with type 2 diabetes: a THIN database cohort study, The Lancet Diabetes & Endocrinology.