PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Jauns pavērsiens psoriāzes ārstēšanā

Doctus
Mančesteras universitātē veikts pētījums ar jaunu medikamentu psoriāzes ārstēšanai, un rezultāti ir pārsteidzoši – 40% pētījuma dalībniekiem pilnībā izzuda psoriāzes simptomi pēc 12 nedēļu ilgas terapijas, un vairāk kā 90% novēroja uzlabošanos.

Pētījumā piedalījās 2 500 cilvēki ar psoriāzi. Pusei tika iedots jaunais medikaments – iksekizumabs (ixekizumab) 1 reizi divās vai četrās nedēļās. Otrai pusei tika dots placebo vai plaši pielietotais etanercepts. Iksekizumaba grupā ādas stāvoklis uzlavojās ātrāk, salīdzinot ar placebo un etanercepta grupu. Aptuveni pusei no iksekizumaba grupas pacientu uzlabojums tika novērots 4.nedēļas laikā un 71% dalībnieku bija ievērojama uzlabošanās (uzlabošanās tika mērīta, izmantotojot psoriāzes plašuma un smaguma indeksu) 12.nedēļā.

Psoriāze ietekmē dzīves kvalitāti, ietekmējot pacientu pašapziņu un pašvērtējumu; lietojot šo medikamentu, pacienti atzīmēja dzīves kvalitātes uzlabošanos, jo jutās pārliecināti par sevi, kā arī samazinātās niezes dēļ. Šis pozitīvais efekts tika novērots iksekizumaba grupā vairāk kā pārējās. Iksekizumabs ir monoklonāla antiviela, tā neitralizē interleikīna 17 A (IL-17A) iekaisuma efektus ādā. Šis inteleikīns mediē signālu pārvadi uz šūnām, un tā rezultātā rada sarkano, zvīņojošas ādas efektu.

Avots: Christopher E M Griffiths, MD et al. Comparison of ixekizumab with etanercept or placebo in moderate-to-severe psoriasis (UNCOVER-2 and UNCOVER-3): results from two phase 3 randomised trials. The Lancet, June 2015. Pieejams: www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150610131558.htm.