PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nākotnē - Latvijā piecu līmeņu slimnīcas?

Doctus
Nākotnē - Latvijā  piecu līmeņu slimnīcas?
Veselības ministrija strukturālo reformu ietvarā paredzējusi, ka nākotnē slimnīcas varētu iedalīt piecos līmeņos atkarībā no speciālistu skaita, sniegtajiem pakalpojumiem, aprīkojuma un citiem kritērijiem.

Pirmā līmeņa slimnīcās strādās internists, kā arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktā (medicīniskās palīdzības nodaļā) divi ārsti un medicīnas māsa. Šajā līmenī sniegs terapijas un ķirurģijas pakalpojumus, un šī līmeņa slimnīcās pacients būs jānogādā mazāk nekā stundas laikā.

Otrā līmeņa slimnīcās būs pieejami piecu dažādu speciālistu pakalpojumi, kā arī papildu neiroloģijas, pediatrijas, ginekoloģijas pakalpojumi un dzemdību palīdzība. Šāda līmeņa slimnīcā pacients būs jānogādā stundas laikā.

Trešajā un ceturtajā līmenī tiks dalītas reģionālās slimnīcas. Trešā līmeņa slimnīcā strādās septiņu vai vairāk specialitāšu ārstu. Bez otrā līmeņa pakalpojumiem te būs pieejamai neiroloģijas, traumatoloģijas pakalpojumi. (Šajā līmenī varētu kvalificēties Valmieras, Rēzeknes, Jēkabpils, Jelgavas un Ventspils slimnīcas.)

Ceturtā līmeņa slimnīcās strādās astoņu vai vairāk specialitāšu ārsti. Bez jau visiem pieminētajiem zemāku līmeņu slimnīcu pakalpojumiem te būs pieejami arī kardioloģijas, neonatoloģijas un, iespējams, psihiatrijas pakalpojumi. (Pie šī līmeņa varētu piederēt Daugavpils un Liepājas reģionālās slimnīcas.)

Piektā līmeņa slimnīcas būtu universitātes slimnīcas.

Kuru slimnīcu nodaļas varētu tikt slēgtas vai samazināt sniedzamo pakalpojumu klāstu, tas varētu būt zināms nākamā gada pavasarī. Veselības ministrijas valsts sekretārs Kārlis Ketners norāda: atsevišķās lokālajās slimnīcās ārstu skaits varētu tikt samazināts līdz minimumam – diviem ārstiem, kuri sniedz terapijas un ķirurģijas pakalpojumus visu diennakti. Tas nozīmē, ka daļai ārstu nāksies pārkvalificēties vai meklēt jaunu darbavietu.

Foto: no Doctus arhīva