PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Saistība starp antidepresantu lietošanu un iedzimtām anomālijām

Doctus
Pētnieki atklājuši, ka grūtniecēm, kuras lieto specifiskus antidepresantus grūtniecības pirmajos mēnešos ir mazs, bet statistiski nozīmīgs risks, ka bērnam attīstīsies nopietnas iedzimtas anomālijas vai bērns piedzims nedzīvs, salīdzinot ar grūtniecēm, kuras nelieto antidepresantus.

Pētījumu veica pētnieku komanda no Anglijas, Dānijas un Norvēģijas, kopumā pētījumā tika analizēta informācija par vairāk nekā 500 000 zīdaiņu. Pētnieki atklāja, ka sievietēm, kurām pirmajā grūtniecības trimestrī vai trīs mēnešus pirms grūtniecības bija izrakstīti selektīvie seronīnu atpakaļsaistošie inhibitori (SSRI), bija neliels, bet statistiski nozīmīgs risks, ka bērns peidzims ar iedzimtām anomālijām, īpaši smagām iedzimtām sirds slimībām, vai bērns piedzims nedzīvs, salīdzinot ar sievietēm, kuras nelietoja SSRI. Ja SSRI netika lietoti, 6 no 200 grūtniecībām novēroja nedzīvi dzimušo bērnu vai bērnu ar iedzimtām anomālijām, savukārt SSRI grupā ši attiecība bija 7 no 200. Pētnieki vērš uzmanību, ka problēma ir aktuāla, jo 5,5% grūtnieču Velsā, 2,1% Dānijā un 1,6% grūtnieču Norvēģijā izraksta SSRI. 

Pētnieki aicina veselības aprūpes profesionāļus:

  • Pārskatīt nepieciešamību sievietēm izrakstīt SSRI un ne tikai tām, kuras plāno grūtniecību;
  • Pirms SSRI izrakstīšanas pārliecināties, ka sieviete nelieto narkotikas vai alkoholu, jo tas vēl vairāk palielina risku, ka būs grūtniecības komplikācijas;
  • Izvērtēt pirms grūtniecības aprūpi, ja tiek nozīmēti SSRI;
  • Apsvērt iespēju piedāvāt sievietēm papildus imeklējumus, lai atklātu smagas sirds patoloģijas auglim;
  • Nodrošināt, ka ir pieejama kvalitatīva neonatālā aprūpe riska grupas sievietēm.

Pētnieki uzsver, ka šis ir pirmais pētījums, kurā pierādīta saistība starp SSRI devu un iedzimtām anomālijām un nedzīvi dzimušiem bērniem. Lai gan risks ir neliels, tomēr iznākums ir ļoti smags. Sievietēm nebūtu jāpārtrauc SSRI lietošana, nekonsultējoties ar ārstu un pētnieki nesaka, ka jāpārtrauc visu medikamentu lietošana, tomēr pētnieku galvenā ziņa ir, lai veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji rūpīgi izvērtē šo saistību un izvēlas piemērotāko ārstēšanas metodi, lai līdz minimumam samazinātu iedzimtu anomāliju risku. 

 

AVOTS: Sue Jordan, Joan K. Morris, Gareth I. Davies, David Tucker, Daniel S. Thayer, Johannes M. Luteijn, Margery Morgan, Ester Garne, Anne V. Hansen, Kari Klungsøyr, Anders Engeland, Breidge Boyle, Helen Dolk. Selective Serotonin Reuptake Inhibitor (SSRI) Antidepressants in Pregnancy and Congenital Anomalies: Analysis of Linked Databases in Wales, Norway and Funen, Denmark. PLOS ONE, 2016