PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Atklāts ādas novecošanās iemesls

Doctus
Zinātnieki no Ņūkāstlas Universitātes (Lielbritānijā) atklājuši metabolisku enzīmu cilvēka ādas šūnās, kura aktivitāte samazinās, novecojot.

Pētījumā noskaidrots, ka vecākā ādā ir ievērojami zemāka mitohondriju kompleksa II aktivitāte. Šis atklājums nostāda zinātniekus soli tuvāk spēcīga ādas pret-novecošanās līdzekļa, kosmētisko produktu izstrādē, kas varētu enzīma aktivitāti stimulēt un tā nemazinātos ar vecumu.

Šis atklājums arī sniedz iespēju izprast arī citu orgānu novecošanos, kas, savukārt, radītu iespēju vairāku ar vecumu saistītu slimību attīstības aizkavēšanai (arī onkoloģisko slimību aizkavēšanai).

Novecojot, šūnās mazinās enerģijas līmenis, pieaug brīvo radikāļu daudzums tajās. Ādā šo procesu var skaidri redzēt – tas izpaužas kā krunkas, krokas, ādas turgora samazināšanās.

Mitohondriju kompleksa II aktivitāti mērīja 27 donoru (vecumā no 6 - 72 gadiem) ādas fragmentos. Ādas fragmentus izvēlējās no saulei nepieejamām vietām, lai rezultātus neietekmētu saules radītā ādas novecošanās.

Izmeklējot donoru ādas fragmentus, noskaidroja, ka kompleksa II aktivitāte ievērojami samazinājās, pieaugot cilvēka vecumam, kā arī tā aktivitāte bija zemāka ādas dziļākajos slāņos nekā virspusējās ādas šūnās.

Plašāk par pētījumu: Amy Bowman, Mark A. Birch-Machin. Age-Dependent Decrease of Mitochondrial Complex II Activity in Human Skin Fibroblasts. Journal of Investigative Dermatology, 2016.