PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Demisionējušais veselības ministrs: “Kā es lētticības dēļ kļuvu par kreiso pacientu”

D. Ričika
Demisionējušais veselības ministrs: “Kā es lētticības dēļ kļuvu par kreiso pacientu”
10. jūnijā sasauktajā preses konferencē, kas tomēr izrādījās preses brīfings (žurnālistiem nebija iespēja uzdot jautājumus) Guntis Belēvičš paziņoja, ka rindas nav apgājis un kļuvis par kreiso pacientu.

Preses brīfings Preses brīfings
Preses brīfings

Prese brīfings sākās ar Gunta Belēviča uzskaitījumu, cik lielu ieguldījumu paveicis veselības aprūpē, tostarp “beidzot sākuši vērienīgi apkarot slimību rašanās cēloņus”, pieņēmis veselu virkni normatīvo aktu par aizliegumu pārdot enerģijas dzērienus bērniem līdz 18 gadiem, saglābis Stradiņu slimnīcas korpusa būvi; panācis, ka C hepatītu var ārstēt ar vismodernākajiem medikamentiem, un C hepatīta perēkļi vairs nebūs tetovēšanas saloni, manikīra, pedikīra kabineti, jo tiem likums paredzēs stāties Veselības inspekcijas uzskaitē. Viņa darbu sarakstā esot arī izmaiņas rezidentu darba dzīvē – obligāti nostrādājamie trīs gadi publiskajā sektorā, kā arī vairāki Veselības ministrijas padotības iestāžu vadītāji zaudējuši amatus (Armands Ploriņš un Inguna Adoviča). Viņš uzsvēra, ka nenogurstoši strādājis un nozarei izdevies piesaistīt 76 miljonus eiro.

“Esmu bijis daudziem neērts ministrs un nepopulārs ar saviem lēmumiem un nostāju, kurš, manuprāt, ar vērā ņemamu enerģiju ir vienlaicīgi darbojies daudzās frontēs; tas man pārmests, ka esmu atvēris par daudz,"tā teica G. Belēvičs. "Man piemīt arī kritiski vērtējamas īpašības. Reizēm esmu naivs un lētticīgs, kas man neļauj izvairīties no uzkāpšanas uz grābekļiem. Šī apkaunojošā situācija, kurā atrodos, ir izveidojusies tieši šo manu īpašību dēļ, tā man ir skaidra un skaudra mācība, kas atstās sekas uz visu turpmāko dzīvi.”

Tālāk preses brīfingā ministrs dalījās viedoklī, uz kāda grābekļa viņš uzkāpis: ”Es biju tas, kas lika sakārtot rindas, īpaši onkoloģiskajiem pacientiem – šajā sakarā esmu uzdevis slimnīcu vadītājiem veikt pēkšņas pārbaudes un konstatēt palātās un operāciju zālēs neuzskaitītos kreisos pacientus. Tādi, kas nav gājuši caur uzņemšanu. Pirms trim nedēļām, kad Latvijā bija izsludināta mielomas nedēļa (visticamāk bija domāta melanomas nedēļa – aut.), es, braucot automašīnā, radio dzirdēju aicinājumu cilvēkiem nākt un pārbaudīt savas pēkšņi parādījušās dzimumzīmes. Es palūdzu RAKUS vadītājai Anitai Slokenbergai: vai dakteris Krūmiņš nevar apskatīt šādu manu nesen uzmetušos dzimumzīmi. Dakteris Krūmiņš mani savā kabinetā apskatīja un ieteica to noņemt. 25. maijā es ierados pie daktera Krūmiņa, lai veiktu sīkas ambulatoras manipulācijas. Man pie manas ministra aizņemtības šķita (tagad man vairs tā nešķiet), ka es tā varu rīkoties. Šīs sīkās manipulācijas, kā dakteris Krūmiņš teica, varēja tikt veiktas pārsienamajā telpā pēc darba vai brīvdienās, tās tika veiktas operāciju zālē 25. maija pēcpusdienā, ar divu operācijas māsu iesaisti. Pēc paveiktajām manipulācijām uz manu lūgumu, kā es varu samaksāt par saņemto pakalpojumu, saņēmu atbildi – nekā, jūs te nemaz neesat bijis. Tā es no ministra, kurš ir licis apkarot kreiso pakalpojumu sniegšanu, pats kļuvu par šāda kreisā pakalpojuma saņēmēju. Es esmu rakstiski lūdzis man izstādīt rēķinu un iesniedzis rakstisku garantiju, ka apmaksāšu rēķinu. Teikdams, ka dakteris Krūmiņš mani nav operējis, es centos pasargāt ārstu, kas man sniedza palīdzību, dakteris Krūmiņš ir lielisks onkoķirurgs. Mazi meli velk lielākus melus un vēl lielākus, tāpēc es demisionēju.”

Ministrs vairākkārt uzsvēra, ka nav apgājis rindu, viņš nav bijis LOC pacients, nav izmantojis valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu. “Te man ir  slimnīcas izsniegta izziņa, “ viņš rādīja žurnālistiem izziņu no RAKUS. “Es esmu bijis kreisais pacients!” – paziņoja Guntis Belēvičs.

Viņš arī pastāstīja par iepriekš rādītajiem čekiem no Ādažu privātklīnikas. "Teicu taisnību par Ādažiem – par roku operācijām, biju samaksājis divreiz 45 eiro, tik, cik daktera Zaržecka medicīnas personāls lika samaksāt, šī operācija maksā dārgāk, ap 450 eiro, bet dakteris Zaržeckis strādā virs kvotas. Kad es aprīlī biju pie viņa, man viņš iedeva dokumentu – pagājušā gadā Zaržeckis valstij ir uzdāvinājis operācijas par 38 386 eiro, viņš operē par pacienta līdzmaksājumu. Man ir ar dakteri vienošanās – par šīm manām roku operācijām, man viņas pienākas, ja valsts par tām nesamaksās, tad es viņam samaksāšu pilnā apmērā."