PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Svara pieaugums starp grūtniecībām veicina komplikāciju attīstību jaundzimušajam

Doctus
Pieņemšanās svarā starp grūtniecībām ir saistīta ar lielāku grūtniecības komplikāciju attīstību nākamajā grūtniecībā. Zinātnieki Karolinskas Institūtā (Zviedrijā) analizējuši datus no Zviedrijas Dzemdību Reģistra par 532 858 iznēsātiem bērniem, kas dzimuši kā otrie bērni mātēm, kurām pirmās dzemdības notikušas laikā no 1992.-2012. gadam.

Salīdzinot ar mātēm, kurām svars bija stabils (ķermeņa masas indeksa izmaiņas starp grūtniecībām nepārsniedza +/- 1 kg/m2), novērots, ka jaundzimušajiem, kuri dzimuši mātēm, kuras pieņēmušās svarā par 4 kg/m2 vai vairāk starp grūtniecībām, bija par 33-78% lielāks risks iegūt zemāku Apgares skalas puntu skaitu, jaundzimušo krampju attīstību un lielākā mekonija aspirācijas iespēja.

Šis atklājums norāda, ka veselīga svara uzturēšana starp grūtniecībām var mazināt asfiksijas risku dzemdībās un uzlabot jaundzimušā veselību.

AVOTS: Martina Persson, Stefan Johansson, Sven Cnattingius. Inter-pregnancy Weight Change and Risks of Severe Birth-Asphyxia-Related Outcomes in Singleton Infants Born at Term: A Nationwide Swedish Cohort Study. PLOS Medicine, 2016; 13 (6): e1002033.