PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai augsts asinsspiediens hipertensijas pacientam ir iemels stacionēšanai?

Doctus
Uzņemšanā neatliekamā kārtā hipertensijas dēļ pacientu vizīšu biežums laikā no 2002.līdz 2012.gadam palielinājies par 64%, savukārt stacionēšanas biežums šī paša iemesla dēļ sarucis par 28%.

Šādi dati norāda uz to, ka pacienti nepareizi interpretē mājas apstākļos mērītā asinsspiediena rādītājus, un vēršas uzņemšanas nodaļās, neskatoties uz to, ka viņiem nav tādu neatliekamu stāvokļu kā, piemēram, insults.

Pacientiem ar hipertensiju ieteicams veikt regulāru asinsspiediena kontrolēšanu mājas apstākļos, tomēr reizēm pacientiem nepietiek zināšanu šos rādītājus izvērtēt pareizi, tāpēc pacienti reizēm viegli paaugstināta asinsspiediena gadījumā vēršas uzņemšanas nodaļās.

Pētījumā iegūtie dati, iespējams, daļēji skaidrojami ar vispārējo populācijas novecošanos un hipertensijas prevalences paaugstināšanos, tomēr šie procesi nenotiek tik strauji, kā pieaug uzņemšanās reģistrēto hipertensijas gadījumu skaits.

Pētījums veikts Ontārio (Kanāda). Pētījuma laikā pacientu skaits, kuri griezušies uzņemšanās hipertensijas dēļ, pieaudzis no 15 793 līdz 25 950 gadā, bet no tiem stacionēto pacientu skaits sarucis no 9,9% līdz 7,1%. Novērots, ka pieaug arī to pacientu skaits, kuri uzņemšanās ierodas neatliekamās medicīniskās palīdzības pavadībā – no 10,7& līdz 14,3%. Biežākie stacionēšanas iemesli šiem pacientiem bija insults, nieru un sirds mazspēja.

Insults ir ļoti bīstama situācija, tāpēc ir labi, ka pacienti ar hipertensiju kontrolē asinsspiedienu, tomēr nepieciešama plašāka pacientu izglītošana par to, kādu simptomu gadījumā jāvēršas uzņemšanas nodaļā, un kad nepieciešama konsultācija pie ārstējošā ārsta.

AVOTS: Sameer Masood, Peter C. Austin, Clare L. Atzema. A Population-Based Analysis of Outcomes in Patients With a Primary Diagnosis of Hypertension in the Emergency Department. Annals of Emergency Medicine, 2016.