PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pārtraucot lietot kontracepciju, sagaidāma D vitamīna līmeņa pazemināšanās

Doctus
Pārtraucot lietot estrogēnu saturošu kontracepciju, sievietēm pazeminās D vitamīna līmenis asinīs. D vitamīns darbojas kā hormons, tas iesaistīts imūnās sistēmas funkcionēšanā, kā arī regulē kalcija līmeni asinīs.

Organisms sintezē D vitamīnu, kad āda pakļauta saules iedarbībai. Neliela D vitamīna daļa tiek uzņemta ar uzturu (ap 10 %). Organismā D vitamīns no neaktīvās formas nierēs tiek pārvērsts aktīvā formā. Grūtniecības laikā sievietes organismā sintezējas lielāks aktīvā D vitamīna daudzums, lai nodrošinātu augļa skeleta attīstību. Tā rezultātā grūtniecēm ir paaugstināts D vitamīna deficīta attīstības risks.

Šādi secinājumi iegūti SELF pētījumā, kurā analizēti dati par 1 662 afroamerikāņu sievietēm vecumā no 23-34 gadiem. Sievietes aptaujāja par kontracepcijas lietošanas paradumiem, laika pavadīšanas paradumiem ārpus telpām un D vitamīna lietošanu. Sievietēm noteica arī D vitamīna līmeni asinīs (25(OH)D) – primāro asinīs citkulējošo D vitamīna formu.

Pielāgojot datus pēc ekspozīcijas saulei, zinātnieki konstatēja, ka sievietēm, kuras lieto kontraceptīvās tabletes, plāksterus vai riņķi, kuri satur estrogēnu, ir vidēji par 20 % augstāks D vitamīna līmenis asinīs. Zinātniekiem neizdevās konstatēt atšķirīgus dzīves paradumus (ilgāka uzturēšanās laukā, u.c.), tāpēc uzskata, ka augstāks D vitamīna līmenis saistīts tieši ar estrogēnu saturošas kontracepcijas lietošanu.

Sievietēm, kuras plāno grūtniecību un kontracepcijas lietošanas pārtraukšanu, ieteicams kontrolēt D vitamīna līmeni un to lietot papildus, lai neattīstītos tā nepietiekamība.

AVOTS: Quaker E. Harmon, David M. Umbach, Donna D. Baird. Use of Estrogen-Containing Contraception Is Associated With Increased Concentrations of 25-Hydroxy Vitamin D. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2016; jc.2016-1658.