PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zāļu blakņu ziņojumu skaita pieaugums ir laba ziņa veselības aprūpes profesionāļiem

Zāļu Valsts aģentūra
Zāļu blakņu ziņojumu skaita pieaugums ir laba ziņa veselības aprūpes profesionāļiem
2016. gada I pusgadā farmakovigilances sistēmas ietvaros Zāļu valsts aģentūra ir saņēmusi 171 zāļu blakņu ziņojumu. Vidējais ziņojumu skaits gadā parasti ir tuvu 300.

Lai gan šis skaits pēdējā laikā pieaug, tomēr tas varētu būt daudz lielāks, ja ārsti, farmaceiti, zāļu reģistrācijas apliecību īpašnieki un pacienti aktīvāk ziņotu par zāļu blaknēm. Ziņojumu skaita pieaugumu nozares profesionāļi vērtē pozitīvi, jo tādējādi tiek iegūts vairāk informācijas par zālēm, to terapeitisko efektu, mijiedarbību ar citām vielām u.c. dati. Zāļu pēcreģistrācijas uzraudzībai, tostarp ziņošanai par blaknēm, ir būtiska loma, jo tā ļauj konstatēt retas, bet dažkārt ļoti būtiskas blaknes un nemitīgi papildina trūkstošo informāciju par zālēm.

Zāļu blakņu ziņojumu skaits Latvijā no 2001. gada līdz 2015. gadam Zāļu blakņu ziņojumu skaits Latvijā no 2001. gada līdz 2015. gadam
Zāļu blakņu ziņojumu skaits Latvijā no 2001. gada līdz 2015. gadam

Zāļu valsts aģentūra atgādina, ka nevienas zāles, kurām piemīt farmakoloģiska iedarbība, nevar būt pilnīgi nekaitīgas. Zāļu blakne ir cilvēka organisma nevēlama vai kaitīga reakcija, kas rodas, lietojot zāles. Blaknes var būt dažādas, to raksturu var noteikt gan lietoto zāļu īpašības, gan zāļu lietotāja veselības īpatnības. Vienkāršāko blakņu piemēri ir galvassāpes, drudzis, nogurums, ādas izsitumi, slikta dūša, vemšana, caureja, reibonis. Dažas blaknes var parādīties tūlīt pēc zāļu lietošanas, bet citas - tikai pēc laika. Parasti vairums zāļu blakņu ir vieglas un pāriet dažu dienu laikā, organismam pierodot pie zālēm. Tomēr dažiem cilvēkiem blaknes var būt nopietnākas, tāpēc var būt nepieciešams mainīt ārstēšanas veidu vai retos gadījumos pat sākt papildu ārstēšanu.

Terapeitiskās efektivitātes trūkums (dzīvību apdraudošu slimību gadījumos, vakcīnām, kontraceptīviem līdzekļiem) arī ir zāļu blakne.

 

Lai glābtu pacientu dzīvību un rūpētos par viņu veselību, ikvienam veselības aprūpes speciālistam jāapzinās, ka informācijas sniegšana par pacientam novērotiem veselības traucējumiem, kas saistīti ar zāļu lietošanu, ir būtiska.

 

Zāļu valsts aģentūra aicina ārstus, farmaceitus un pacientus ziņot par zāļu blaknēm. Visērtāk to var izdarīt www.zva.gov.lv, aktivizējot baneri Atklāj zāļu otru pusi.

Papildu informācijai: par vienotas zāļu lietošanas drošības uzraudzības sistēmas nepieciešamību pasaulē sāka domāt pēc talidomīda traģēdijas 1961. gada ziemā. Kā vieglu miega un pretvemšanas līdzekli talidomīdu plaši parakstīja sievietēm grūtniecības sākumposmā. Apmēram četrus gadus pēc zāļu plašas lietošanas dažādās pasaules valstīs konstatēja līdz tam reti novērotas iedzimtas kaites, ko raksturo deformētas ekstremitātes vai to trūkums. Epidemioloģiskā izpēte liecināja, ka šī jaundzimušo kaite radusies, mātēm grūtniecības laikā lietojot talidomīdu. Dažu gadu laikā lielākajā daļā pasaules valstu talidomīds jau bija izņemts no aprites.

 

Egita Diure

Zāļu valsts aģentūras

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: +371 67078422, e-pasts: Egita.Diure@zva.gov.lv