PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sāp galva? Laiks pārbaudīt vairogdziedzeri!

Doctus
Cilvēkiem, kas cieš no migrēnas, kūlīša vai tensijas tipa galvassāpēm, ir augstāks vairogdziedzera patoloģiju (īpaši hipotireozes) attīstības risks.

Hipotireozes gadījumā ir nepietiekams tireoīdā hormona daudzums, kā rezultātā pacientiem bieži attīstās garastāvokļa svārstības, palielinās svars, izkrīt mati, ir pastiprināta nogurdināmība, bieži novēro arī aizcietējumus un menstruālā cikla neregularitāti.

Cincinati Universitātē (ASV) veikts pētījums par 8 412 cilvēkiem no Fernald pacientu novērošanas programmas (20 gadus ilgs pacientu veselības novērošanas projekts). Zinātnieki konstatēja, ka cilvēkiem, kuri sūdzējās par galvassāpēm, bija par 21 % lielāks hipotireozes attīstības risks. Cilvēki, kuriem bija migrēna, šis risks bija palielināts par 41 %.

Ir vairāki iespējami mehānismi, kas varētu skaidrot galvassāpju saistību ar hipotireozi. Galvassāpes aktivē imunitāti, kas varētu predisponēt hipotireozi. Turklāt, galvassāpes rada stresu, kas vēl vairāk palielina hipotireozes attīstības iespēju. Loma varētu būt arī citiem vides un ģenētiskajiem faktoriem.

Nav zināms, vai abas patoloģijas mijiedarbojas. Iespējams, ka hipotireozes attīstība cilvēkam ar galvassāpēm var veicināt galvassāpju biežumu, jo līdz šim veiktos pētījumos konstatēts, ka hipotirozes ārstēšana galvassāpju biežumu samazina.

AVOTS: Andrew T. Martin, Susan M. Pinney, Changchun Xie, Robert L. Herrick, Yun Bai, Jeanette Buckholz, Vincent T. Martin. Headache Disorders May Be a Risk Factor for the Development of New Onset Hypothyroidism. Headache: The Journal of Head and Face Pain, 2016.