PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Īsāks imūnterapijas kurss neuzlabo alerģiska rinīta simptomus ilgtermiņā

Doctus
Pacientiem ar vidēji smagu un smagu sezonālu alerģisku rinītu imūnterapijas lietošana 2 gadus neuzlabo simptomus 3 gadu novērošanas periodā, salīdzinot ar placebo. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā JAMA.

Alerģiska rinīta izplatība ASV tiek rēķināta kā 15 %, balstoties ārstu uzstādītās diagnozēs, un 30 %, balstoties uz pacientu pašu ziņotiem simptomiem. Rinīts nozīmīgi ietekmē dzīves kvalitāti, miegu un darbaspējas.

Ir pierādīts, ka trīs gadus ilga subkutāna vai sublinguāla imūnterapijas lietošana mazina simptomus vēl vismaz trīs gadus pēc terapijas pārtraukšanas. Līdz šim nebija zināms, vai īsākam imūnterapijas kursam arī ir ilgtermiņa efekts.

Pētnieki nejaušināti atlasīja 106 pieaugušos ar vidēji smagu vai smagu sezonālu alerģisku rinītu. 36 pacienti divus gadus lietoja sublinguālu imūnterapiju; 36 pacienti saņēma subkutānu imūnterapiju un 34 pacienti saņēma placebo. Alergēnu tests tika veikts pirms pētījuma, gadu un divus gadus pēc ārstēšanas uzsākšanas, kā arī gadu pēc terapijas pārtraukšanas.

No 106 pacientiem, kuri uzsāka pētījumu, to pabeidza 92. Pētnieki secināja, ka divu gadu ārstēšanas periods nav pietiekams, lai sasniegtu alerģiskās atbildes uzlabošanos 3 gadu novērošanas periodā.

Starptautiskās vadlīnijās ir rekomendēts imūnterapiju turpināt vismaz 3 gadus. Ja 2 gadu režīms būtu izrādījies efektīvs attiecībā uz ilgtermiņa ieguvumiem, varētu samazināt izmaksas, nozīmējot imūnterapiju īsāku laiku, bet tā kā šāds efekts netika novērots, tad jāpieturas pie vadlīnijās noteiktā – imūnterapija vismaz trīs gadus.  

AVOTS: Guy W. Scadding, Moises A. Calderon, Mohamed H. Shamji, Aarif O. Eifan, Martin Penagos, Florentina Dumitru, Michelle L. Sever, Henry T. Bahnson, Kaitie Lawson, Kristina M. Harris, Audrey G. Plough, Joy Laurienzo Panza, Tielin Qin, Noha Lim, Nadia K. Tchao, Alkis Togias, Stephen R. Durham. Effect of 2 Years of Treatment With Sublingual Grass Pollen Immunotherapy on Nasal Response to Allergen Challenge at 3 Years Among Patients With Moderate to Severe Seasonal Allergic Rhinitis. JAMA, 2017; 317 (6): 615