PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Statīnu lietošana un paaugstināts cukura diabēta attīstības risks

Doctus
Gados vecām sievietēm (pēc 75 gadu vecuma), kuras lieto holesterīnu pazeminošus statīnus, ir paaugstināts cukura diabēta attīstības risks, secināts Austrālijā veiktā pētījumā.

Neskaitāmos pētījumos ir pierādīts, ka statīnu lietošana samazina kardiovaskulāru slimību un mirstības risku. Ir pētījumi, kas apliecina, ka statīnu lietošana paaugstina cukura diabēta attīstības risku, tomēr šajos pētījumos reti tika iekļautas gados vecas sievietes. Tādēļ šī pētījuma mērķis bija novērtēt un aprēķināt cukura diabēta attīstības risku saistībā ar statīnu lietošanu gados vecu sieviešu kohortā.

Pētījumā tika iekļautas 8372 sievietes, kas dzimušas 1921.-1926.gadā un kuras bija dzīvas uz 2003.gada 1.janvāri un kurām nebija diagnosticēts cukura diabēts. Statīnu lietošana tika izvērtēta balstoties izrakstītajās receptēm par laika periodu 2002.gada 1.jūlijs – 2013.gada 31.augusts.

10 novērošanas gadu laikā 49 % no kohortas tika izrakstīti statīni un 5 % uzsāka cukura diabēta ārstēšanu. Koks daudzfaktoru regresijas analīze uzrādīja, ka statīnu lietošana ir saistīta ar paaugstinātu cukura diabēta attīstības risku (HR=1,33; 95 % TI [1,04 – 1,70]; p<0,05). Risks palielinājās, pieaugot statīnu devai (HR=1,17 (95 % TI [0,84 – 1,65) zemākajai statīnu devai un HR=1,51 (95 % TI [1,14 – 1,99]) augstākajai statīnu devai).

Pētnieki secināja, ka pastāv devas – atbildes sakarība starp statīnu devu un cukura diabēta attīstību. Pētnieki iesaka izvairīties no augstām satīnu devām gados vecām sievietēm. Gados vecākām sievietēm, kuras lieto statīnus, būtu uzmanīgi un regulāri jākontrolē glikozes līmenis asinīs, lai agrīni pamanītu novirzes no nomas un izvairītos no cukura diabēta komplikācijām.  

 

AVOTS: Mark Jones, Susan Tett, Geeske M. E. E. Peeters, Gita D. Mishra, Annette Dobson. New-Onset Diabetes After Statin Exposure in Elderly Women: The Australian Longitudinal Study on Women’s Health. Drugs & Aging, 2017; 34 (3): 203