PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aspirīna lietošana ilgtermiņā var mazināt mirstību no vēža

Doctus
Ilgstoša, regulāra aspirīna lietošana ir saistīta ar samazinātu relatīvo visu cēloņu mirstības risku un mirstības risku no vēža, secināts pētījumā, kurā anlizēja datus par vairāk nekā 130 000 veselības aprūpes darbiniekiem.

Kopējais mirstības risks bija par 7 % zemāks sievietēm un par 11 % zemāks vīriešiem, kuri regulāri lietoja aspirīnu, salīdzinot ar tiem, kuri aspirīnu lietoja neregulāri. Mirstība no vēža bija pat 7 % zemāka sievietēm un par 15 % zemāka vīriešiem, kuri lietoja aspirīnu.

Mediānais novērošanas laiks bija 32 gadi. Aspirīna deva, no kuras novēroja ieguvumus bija no 0,5 līdz 1,5 standarta tabletes nedēļā vīriešiem un sievietēm. Minimālais regulāras lietošanas ilgums, lai novērotu zemāku vēža mirstību, bija 6 gadi.

Pētījumā bija iesaistītas 86 206 sievietes un 43 977 vīrieši. Aspirīna lietošana tika novērtēta pētījuma sākumā un pēc tam reizi divos gados.

Novērošanas periodā 8271 sieviete un 4591 vīrietis nomira no vēža. Salīdzinot ar neregulāriem aspirīna lietotājiem, aspirīna lietošana bija saistīta ar 30 % zemāku risku nomirt no kolorektālā vēža (abiem dzimumiem), 11 % zemāku risku nomirt no krūts vēža, 23 % zemāku risku nomirt no prostatas vēža un 14 % zemāku risku nomirt no plaušu vēža vīriešiem.

 

AVOTS: American Association for Cancer Research (AACR) 2017 Annual Meeting. Abstract 3012. Presented April 3, 2017.