PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kā noteikt, kuriem cukura diabēta pacientiem attīstīsies nieru mazspēja?

Doctus
Pētnieki no Joslin Diabēta centra ir izstrādājuši prognostisku rīku, kas precīzi ļauj prognozēt, kuriem pacientiem ar 1. vai 2.tipa cukura diabētu attīstīsies termināla nieru mazspēja.

Šis jaunais tests var palīdzēt ārstiem novērtēt slimības risku pacientiem un veicināt pētnieku darbu pie vēl efektīvāku nieru mazspējas terapijas metožu izstrādes. Rezultāti publicēti Kidney International mājaslapā.

Agrāk, lai identificētu pacientus, kuriem ir augsts nieru mazspējas risks, izmantoja divus biomarķierus – urīna albumīna un kreatinīna attiecību un glomerulu filtrācijas ātrumu. Tomēr pētnieki uzsver, ka izmantojot šos divus kritērijus tiek pazaudēta liela daļa pacientu ar augstu risku.

2012.gadā Dr.Krolewskis un viņa komanda izdarīja ļoti svarīgu atklājumu, viņi atklāja saistību starp audzēja nekrozes faktora 1 receptoru (TNFR1) un nieru funkciju pasliktināšanos pacientiem ar cukura diabētu.

Šajā pētījumā pētnieki izmantoja datus par pacientiem ar cukura diabētu un hronisku nieru slimību (3. un 4.stadija) un novēroja šos pacientus 15 gadus.

Izmantojot analītisku rīku – klasifikatoru un regresijas koks (CARTs) – Dr.Krolewski ar kolēģiem atklāja divu biomarķieru specifiskas vērtības (cirkulējošā TNFR1 līmenis un urīna albumīna un kreatinīna attiecība), kas norāda uz augstu terminālas nieru mazspējas risku. Pētnieki šo atklājumu pārbaudīja uz 2.tipa cukura diabēta pacientiem. Viņi atklāja, ka prognostiskā testa rezultāti ir līdzīgi pacientiem ar 1.tipa un 2.tipa cukura diabētu. Kopumā testam jutības vērtība (riska personu atklāšana) ir 72 % un pozitīvā prognostiskā vērtība (personu noteikšana, kuriem slimība attīstīsies 3 gadu laikā) ir 81 %.

Šis atklājums paver iespējas lietot TNF receptoru terapeitiskiem mērķiem. Nākotnes pētījumos varētu atbildēt uz jautājumu, vai ir kaut kas TNF receptoros, kas bojā nieres.

 

AVOTS: Masayuki Yamanouchi, Jan Skupien, Monika A. Niewczas, Adam M. Smiles, Alessandro Doria, Robert C. Stanton, Andrzej T. Galecki, Kevin L. Duffin, Nick Pullen, Matthew D. Breyer, Joseph V. Bonventre, James H. Warram, Andrzej S. Krolewski. Improved clinical trial enrollment criterion to identify patients with diabetes at risk of end-stage renal disease. Kidney International, 2017