PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Miega traucējumi un kaulu blīvuma izmaiņas

Doctus
Miega trūkums ir bieži sastopama problēma, kas var būt saistīts ar hronisku slimību risku, un var būt saistīts arī ar kaulu blīvuma samazināšanos, secināts pētījumā.

Pētnieki atklāja, ka veseliem vīriešiem samazinās kaulu minerālais blīvums pēc trīs nedēļu miega ierobežojumiem un izjaukta cirkadiānā ritma.

Nepietiekams miega daudzums ir bieži izplatīta problēma, 25 % ASV iedzīvotāju neregulāri cieš no miega trūkuma un 10 % bieži, secināts Amerikas Slimību profilakses un kontroles centra ziņojumā.  

Pētījumā iekļautie 10 vīrieši bija daļu no lielāka pētījuma. Šajā pētījumā tika novērtēta miega traucējumu ietekme uz veselību. Visi pētījuma dalībnieki dzīvoja laboratorijā,  trīs nedēļas dalībnieki gāja gulēt četras stundas vēlāk nekā iepriekšējā dienā, rezultātā dalībniekiem bija 28 stundu diennakts.  Vīrieši drīkstēja gulēt tikai 5,6 stundas 24 stundu periodā, jo īss miegs ir bieži sastopams nakts un maiņu darba darbiniekiem. Asins analīzes tika paņemtas pētījuma sākumā un pēc trīs nedēļām, tika analizēts kaulu biomarķieris.   Seši vīrieši bija vecumā 20 – 27 gadi, četri bija vecumā 55 – 65 gadi. Pēc trīs nedēļām visiem vīriešiem bija ievērojami samazinājies kaulu biomarķieris P1NP, salīdzinot ar pētījuma sākumu. Šis samazinājums bija ievērojamāks gados jaunākiem dalībniekiem: 27 % pret 18 %.

Šie rezultāti pierāda, ka miega traucējumi var būtiski ietekmēt kaulu metabolismu jaunībā, kad kauli aug un tam var būt nozīmīga loma kaulu veselībā nākotnē.

Tālāki pētījumi ir nepieciešami, lai apstiprinātu šos rezultātus un novērtētu, vai līdzīga saistība ir novērojama arī sieviešu populācijā.  

Ja hronisks miega trūkums tiek identificēts kā jauns osteoporozes riska faktors, tas varētu palīdzēt izskaidrot, kādēļ šobrīd apmēram 50 % no 54 miljoniem amerikāņu nav zināms osteoporozes cēlonis.

 

AVOTS: The Endocrine Society. "Prolonged sleep disturbance can lead to lower bone formation." ScienceDaily. ScienceDaily, 2 April 2017.