PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pieci izmeklējumi sirds slimību riska noteikšanai

Doctus
Pieci vienkārši izmeklējumi, kas palīdz daudz precīzāk novērtēt sirds slimību risku, nekā līdz šim lietotās metodes.

Kombinējot rezultātus no šiem pieciem izmeklējumiem – elektrokardiogramma (EKG), datortomogrāfija un trīs asins analīzes – var precīzāk prognozēt, kuriem pacientiem attīstīsies sirds slimība, salīdzinot ar standarta stratēģiju, kurā fokusējas uz asinsspiedienu, holesterīnu, cukura diabētu un smēķēšanas anamnēzi.

Šie pieci izmeklējumi ļauj identificēt risku pacientiem, kuriem nav vai ir maz tradicionālie riska faktori. Tie ir cilvēki, kuri nezina, ka viņiem ir sirds slimību risks un uz viņiem nav mērķētas profilaktiskās intervences. Pieci testi un informācija, ko tie var sniegt:

  • 12 novadījumu elektrokardiogramma sniedz informāciju par sirds hipertrofiju vai sirds muskuļa sabiezējumu;
  • Datortomogrāfija, attēldiagnostikas metode ar zemu starojumu, palīdz identificēt kalcificētās plāksnes artērijās;
  • C reaktīvais olbaltums norāda uz iekaisumu;
  • Hormons NT-proBNP norāda uz stresu sirdī;
  • Augstas jutības troponīns T norāda uz sirds muskuļa bojājumu. Parasti troponīnu regulāri izmanto slimnīcā, lai diagnosticētu sirds infarktu, bet ar augstas jutības troponīnu nosaka nelielus bojājums indivīdiem bez simptomiem vai brīdinošām pazīmēm.

Četri no šiem pieciem izmeklējumiem ir brīvi pieejami un piektais augstas jutības troponīns T drīz būs pieejams.

Pētnieki izmantoja datus no diviem lieliem populāciju pētījumiem. Kopumā tika analizēta informācija par 8823 cilvēkiem, kuri bija veseli pētījuma sākumā. Visus piecus izmeklējumus apvieno kopējā rezultātā, kur par katru novirzi no normas piešķir vienu punktu. Salīdzinot ar pētījuma dalībniekiem, kuriem nebija novirzes nevienā no izmeklējumiem, tiem, kuriem bija pieci punkti, bija 20 reizes lielāks risks, ka attīstīsies sirds komplikācijas tuvāko 10 gadu laikā.

Pētnieki uzsver, ka šo pieci vienkāršo izmeklējumu veikšana palīdz identificēt pacientus ar paaugstinātu sirds slimību risku un uzsākt agrīnu slimību profilaksi.

AVOTS: UT Southwestern Medical Center. These five tests better predict heart disease risk. ScienceDaily. ScienceDaily, 31 March 2017