PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aspirīna lietošana saistīta ar augstāku nopietnu asiņošanu risku gados veciem cilvēkiem

Doctus
Cilvēkiem pēc 75 gadu vecuma, kuri regulāri lieto aspirīnu, lai samazinātu infrakta risku, ir paaugstināts nopietnu un pat fatālu asiņošanu risks, secināts 10 gadus garā pētījumā.

Eiropā un ASV 40 – 60 % pieaugušo pēc 75 gadu vecuma lieto aspirīnu katru dienu, bet ilgtermiņa efekts no ilgstošas un regulāras aspirīna lietošanas līdz šim nebija noskaidrots, jo lielākajā daļā pētījumu iekļauj jaunākus pacientus.  

Šajā pētījumā tika analizēta informācija par 3166 pacientiem, kuriem anamnēzē bija infarkts vai insults un kuri lietoja aspirīnu, lai izvairītos no atkārtotiem notikumiem.

Pētnieki norāda, ka jaunais atklājums nenozīmē to, ka gados veciem cilvēkiem jāpārtrauc lietot aspirīnu, viņi rekomendē kopā ar  aspirīnu lietot arī protona sūkņa inhibitorus, piemēram, omeprazolu, kas par 70 – 90 % samazina augšējā kuņģa zarnu trakta asiņošanas risku.

Viens no pētījuma autoriem Peter Rothwell uzsver, ka aspirīna lietošana par piektdaļu samazina atkārtotu infarktu un insultu risku, tomēr tā lietošana ir arī saistīta ar 3000 masīvām asiņošanām katru gadu Anglijā vien. Lielākā daļa šo pacientu ir vecāki par 75 gadiem.

Gados jaunākiem cilvēkiem ieguvumi pārsniedz risku, asiņošanas risks ir relatīvi mazs. Cilvēkiem pēc 75 gadu vecuma asiņošanas risks ir lielāks, bet jāatceras, ka risku ir iespējams samazināt, lietojot protona sūkņa inhibitorus.  

Oksfordas universitātes veiktā pētījumā atklāja, ka dzīvību apdraudošu vai fatālu asiņošanu ikgadējā sastopamība ir 0,5 % cilvēkiem zem 65 gadu vecuma, 1,5 % - 75-84 gadu vecumā un 2,5 % pēc 85 gadu vecuma.

Tā kā šajā pētījumā lielākā daļa pacientu lietoja mazas devas aspirīnu, nevis jaunākās paaudzes antitrombotiskos medikamentus, piemēram, klopidogrelu, tad šajā pētījumā iegūtos rezultātus nevar attiecināta arī uz kombinētajiem medikamentiem.

AVOTS: Hirschler B. Aspirin linked to higher risk of serious bleeding in the elderly. Reuters Health.