PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aspirīna lietošana samazina preeklampsijas risku

Doctus
Zemas devas aspirīna lietošana pirms gulētiešanas samazina preeklampsijas risku, kas savukārt var rezultēties priekšlaicīgās dzemdībās vai pat mātes vai augļa nāvē.

Pētnieki atklāja, ka zemas devas aspirīna (150 mg) lietošana par 62 % samazina preeklampsijas biežumu pirms 37. grūtniecības nedēļas un par 82 % pirms 34. grūtniecības nedēļas.  Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā New England Journal of Medicine. found

Šis bija divkārt nepārredzams, placebo kontrolēts pētījums ar 1776 sievietēm ar augstu preeklampsijas risku. Vienai grūtnieču grupai deva 150 mg aspirīna dienā, sākot no 11. – 14. grūtniecības nedēļas līdz pat 36.nedēļai, otrai grupai – placebo.

Pētnieki novēroja, ka aspirīna grupā preeklampsija attīstījās 13 sievietēm (1,6 %), bet placebo grupā – 35 sievietēm (4,3 %).

Rezultāti apstiprina, ka zemas devas aspirīns ir izrakstāms riska grupas grūtniecēm.

Smaga preeklampsija sastopama apmēram 2% gadījumu no visām grūtniecībām, savukārt vieglas preeklampsijas izplatība ir 6 %.

 

AVOTS: University of Exeter. Aspirin reduces risk of pre-eclampsia in pregnant women: Extensive study offers 'definitive proof' of improved outcomes in high-risk pregnancies. ScienceDaily. ScienceDaily, 28 June 2017