PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pasīvā smēķēšana bērnībā saistīta ar reimatoīdo artrītu vēlāk dzīves laikā

Doctus
Saistība starp aktīvu smēķēšanu un reimatoīdā artrīta risku pierādīta jau iepriekš, bet jaunā pētījumā pierādīts, ka pasīvā smēķēšana bērnībā arī paaugstina risku saslimt ar reimatoīdo artrītu.

Pētījuma rezultāti prezentēti ikgadējā Eiropas Reimatoloģijas kongresā. Lai analizētu aktīvās un pasīvās smēķēšanas saistību ar reimatoīdā artrīta (RA) attīstību tika veikts perspektīvs pētījums, kurā iesaistīja sievietes, kas dzimušas 1925. – 1950. gadā, sievietes tika novērotas no 1990.gada. No 70 598 sievietēm 1239 ziņoja, ka viņām ir RA, no tām 350 tika iekļautas analīzē par aktīvo un pasīvo smēķēšanu. Vidējais vecums bija 49 gadi un vidējais novērošanas ilgums bija 21,2 gadi.

Smēķētājiem, kuri ir bijuši pakļauti tabakas dūmiem bērnībā, RA draudu attiecība ir 1,73, salīdzinot ar nesmēķētājiem, kuri nebija pakļauti tabakas dūmiem bērnībā un HR=1,37 aktīviem smēķētājiem, kuri nebija pasīvie smēķētāji bērnībā.

Pētījuma rezultāti vēlreiz apliecina, cik svarīgi ir izvairīties no pasīvās smēķēšanas  bērnībā, īpaši, ja ģimenes anamnēzē ir RA.

Atsevišķā analīzē, kurā tika meklēta saistība starp RA attīstību un traucētu zarnu funkciju anamnēzē, atklāja, ka hroniska caureja ir saistīta ar RA attīstību, tā paaugstina RA  attīstību vairāk kā divas reizes (HR=2,32), savukārt saistība starp aizcietējumiem un RA attīstību netika konstatēta (HR=1,16).

RA ir biežāk sastopamā locītavu iekaisuma slimība, tā skar 0,5 – 1 % iedzīvotāju. Pēdējos gados tiek pētīti dažādi vides faktori un to ietekme saistība ar RA, bet  tomēr smēķēšana ir visvairāk izpētītais riska faktors.

 

AVOTS: European League Against Rheumatism. "Passive smoking in childhood linked to rheumatoid arthritis: Smoking also speeds up disease progression in ankylosing spondylitis." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 June 2017.