PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zivju lietošana uzturā samazina reimatoīdā artrīta simptomus

Doctus
Zivju lietošana uzturā divas vai vairāk reizes nedēļā ir saistīta ar zemāku slimības aktivitāti pacientiem ar reimatoīdo artrītu (RA), secināts šķērsgriezuma pētījumā, kura rezultāti publicēti Arthritis Care & Research.

Nejaušināta iedalījuma kontrolētos pētījumos jau iepriekš pierādīts, ka zivs eļļas lietošana uzturā pagarina remisijas biežumu pacientiem ar RA, jaunajā pētījumā pierādīts, ka līdzīgu efektu var panākt palielinot uzturā lietoto zivju daudzumu.

Pētījuma mērķis  bija novērtēt, vai pastāv saistība starp zivju lietošanu uzturā un zemāku RA slimības aktivitāti pacientiem ar RA.

Tika veikts šķērsgriezuma pētījums, kurā novērtēja slimības simptomus pētījuma sākumā un pēc pētījuma. Slimības novērtēšanai izmantoja 28 locītavu slimības aktivitātes rādītāju ar C reaktīvo olbaltumu (DAS28-CRP). Zivju lietošana uzturā tika novērtēta: nekad vai mazāk kā 1 reizi mēnesī, 1 reizi mēnesī, 1 reizi nedēļā un 2 vai vairāk reizes nedēļā. Tika novērtēta arī DAS28-CRP atšķirība saistībā ar zivju lietošanas biežumu nedēļā.

Starp 176 dalībniekiem mediānais DAS28-CRP bija 3,5. Pēc samērotā lineālās regresijas modeļa pētījuma dalībniekiem, kuri uzturā zivis lietoja 2 vai vairāk reizes dienā bija zemāks DAS28-CRP, salīdzinot ar tiem, kuri zivis neēda vai ēda tās retāk kā reizi mēnesī (atšķirība -0,49 [95 % TI 0,97 - -0,02). Apēdot katru papildus zivju porciju nedēļā, DAS28-CRP samazinās par 0,18 (95 % TI [-0,35 - -0,004].

Pētnieki secina, jo vairāk uzturā tiek lietotas zivis, jo zemāka slimības aktivitāte pacientiem ar RA.

 

AVOTS: Tedeschi SK, Bathon JM, Giles JT, et al. The relationship between fish consumption and disease activity in rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res. Published online June 21, 2017.