PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ftalāti un hroniskas saslimšanas vīriešiem

Doctus
Ikdienā lietotās plastmasas sastāvā esošās ķīmiskās vielas – ftalāti – ir saistītas ar hroniskām slimībām – sirds un asinsvadu slimības, 2.tipa cukura diabēts un augsts asinsspiediens – vīriešiem, secināts Austrālijā veiktā pētījumā.

Pētnieki analizēja saistību starp hroniskām slimībām vīriešiem un potenciālajām kaitīgajām ķīmiskajām vielām, zināmām kā ftalāti. Ftalāti ir plaši lietotas ķīmiskas vielas, tie ir plaši lietotu produktu sastāvā, piemēram, pārtikas iepakojumos, rotaļlietās, medikamentos un medicīnas ierīcēs.

Pētnieki atklāja, ka 99,6 % no pārbaudītajiem vīriešiem (n=1500) urīna paraugos ir ftalāti. Tika pierādīts, ka vīriešiem ar augstāku kopējo ftalātu koncentrāciju urīnā ir augstāka sirds un asinsvadu slimību, 2.tipa cukura diabēta un augsta asinsspiediena izplatība.

Papildus tam, ka ir augstāka hronisku saslimšanu izplatība, augsts ftalātu līmenis ir saistīts arī ar augstāku iekaisuma marķieru līmeni.

Vecums un rietumu tipa diēta ir tieši saistīta ar augstāku ftalātu koncentrāciju. Agrāk veiktos pētījumos pierādīts, ka vīriešiem, kuri uzturā maz lieto svaigus augļus un dārzeņus un bieži lieto rūpnieciski apstrādātu pārtiku, ir augsts ftalātu līmenis urīnā.

82 % no testētajiem vīriešiem bija ar lieko svaru vai aptaukošanos, pēc tam, kad tika veikta samērošana pēc šī faktora, saistība starp hronisku slimību izplatību un ftalātu koncentrāciju būtiski nemainījās. Saistība neizmainījās arī pēc samērošanas pēc sociālekonomiskiem faktoriem un dzīvesveida faktoriem, piemēram, smēķēšanas un alkohola lietošanas.

Pētnieki uzsver, ka ir jāierobežo ftalātu saturošu priekšmetu lietošana, kā arī jāveicina veselīga dzīvesveida paradumi, lai mazinātu hronisku slimību risku.

 

AVOTS: Peter Y. Bai, Gary Wittert, Anne W. Taylor, Sean A. Martin, Robert W. Milne, Alicia J. Jenkins, Andrzej S. Januszewski, Zumin Shi. The association between total phthalate concentration and non-communicable diseases and chronic inflammation in South Australian urban dwelling men. Environmental Research, 2017; 158: 366.