PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kafijas dzeršana samazina žultspūšļa vēža risku

Doctus
Pētījumu rezultāti liek domāt, ka kafijas dzeršana varētu samazināt žultspūšļa slimību risku, kas savukārt cieši ir saistīta ar žultspūšļa vēža risku.

Žultspūšļa vēža etioloģija nav skaidra, bet ir zināms, ka žultsakmeņu slimība paaugstina risku. Iepriekš veiktos perspektīvos pētījumos pierādīts, ka kafijas dzeršana ir samazina žultsakmeņu veidošanās risku. Dažos gadījuma kontroles pētījums pierādīts, ka kafijas dzeršana samazina arī žultspūšļa vēža risku.

Saistība starp kafijas dzeršanu un žultspūšļa vēža incidence tika analizēta perspektīvā kohorta pētījumā ar 72 680 pieaugušajiem (45 – 83 gadi), kuriem pētījuma sākumā nebija vēža un par kuriem bija zināmi kafijas dzeršanas paradumi.  Saistības noskaidrošanai tika izmantots Koks proporcionālais draudu modelis. 967 377 novērošanas persona gadu laikā, tika identificēti 74 žultspūšļa vēža gadījumi. Salīdzinot ar tiem, kuri izdzer 1 kafijas tasīti dienā vai nevienu, tiem, kuri izdzer divas kafijas tasītes dienā, žultspūšļa vēža risks ir 0,76 (95 % TI [0,41 – 1,41]), tiem, kuri izdzer trīs kafijas tasītes dienā, žultspūšļa vēža risks ir 0,50 (95 % TI [0,24 – 1,06]) un tiem, kuri izdzer četras vai vairāk kafijas tasītes dienā, žultspūšļa vēža risks ir 0,41 (95 % TI [0,20 – 0,83]). Vecuma un dzimuma samērota žultspūšļa vēža incidence tiem, kuri nelietoja kafiju vai lietoja vienu tasīti dienā, bija 13 uz 100 000 persongadiem, savukārt tiem, kuri lietoja četras vai vairāk kafijas tasītes dienā, tā bija 5 gadījumi uz 100 000 persongadiem. Katra dienā izdzertā kafijas tasīte par 14 % samazina žultspūšļa vēža risku. Atšķirības starp dzimumiem netika novērotas  (p>0,05).

Pētnieki secināja, ka kafijas dzeršana ir saistīta ar zemāku žultspūšļa vēža risku.

AVOTS: Larsson SC, Giovannucci EL, Wolk A. Coffee Consumption and Risk of Gallbladder Cancer in a Prospective Study. J Natl Cancer Inst. 2016;109(3)