Pārmērīgs sāls daudzums uzturā saistīts ar paaugstinātu sirds mazspējas risku

Doctus . | 2017. gada 30. augusts

Liels sāls daudzums uzturā neatkarīgi no citiem riska faktoriem ir saistīts ar paaugstinātu sirds mazspējas risku, secināts Somijā veiktā pētījumā, kura rezultāti ziņoti Eiropas kardiologu biedrības kongresā Barselonā.

Pētījumā iekļāva 4630 vīriešus un  sievietes vecumā no 25 līdz 64 gadiem. Pētījuma sākumā visiem dalībniekiem noteica klīniskos izmeklējumus, paņēma asins paraugus un 24 stundu urīna paraugus, dalībnieki aizpildīja arī veselības – uzvedības aptaujas anketu.  Veselības ierakstu datu bāze tika izmantota, lai noskaidrotu sirds mazspējas incidenci 12 novērošanas gadu laikā. Kopumā tika novērots 121 sirds mazspējas gadījums.

Izmantojot Koks proporcionālo draudu modeli, noskaidroja, ka lietojot uzturā 6,77 – 8,8 g sāls dienā sirds mazspējas attīstības risks ir 1,13, salīdzinot ar tiem indivīdiem, kuri lieto <6,77 g dienā. HR=1,45, lietojot sāli 8,81 – 10,95 g/ dienā, HR=1,56, lietojot sāli 10,96 – 13,73 g/ dienā un HR=1,75, lietojot vairāk kā 13,73 g dienā.  

Modelī pievienojot sistolisko asinsspiedienu, ķermeņa masas indeksu un holesterīna līmeni saistība starp sāls patēriņu un sirds mazspējas attīstību saglabājas.

Līdz šim bija zināms, ka liels sāls patēriņš ir saistīts ar hipertensijas attīstību, kā arī pārmērīga sāls lietošana uzturā ir nozīmīgs koronārās sirds slimības un insulta riska faktors, bet nebija zināms, cik liels sāls patēriņš paaugstina sirds mazspējas attīstības risku. Šis pētījums pierādīja, ka sirds mazspējas attīstības risks pieaug, ja dienā izlieto vairāk par 6,77 g sāls. Jo vairāk sāls tiek lietots uzturā, jo augstāks sirds mazspējas attīstības risks.

 

AVOTS: Davenport L. High Salt Intake Linked to Increased Heart-Failure Risk. European Society of Cardiology (ESC) Congress 2017

Uz augšu ↑