PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Arī mazs krūts audzējs var būt agresīvs

Doctus
Arī mazs krūts audzējs var būt agresīvs, secināts pētījumā ar pacientiem ar agrīni atklātu krūts vēzi. Pētījuma rezultāti tiks publicēti ESMO kongresā Madridē.

Pētnieki atklāja, ka gandrīz viens no četriem maziem audzējiem ir agresīvs un pacientiem ir ieguvumi no ķīmijterapijas. Pētnieki uzsver, ka šis atklājums ir svarīgs, jo šobrīd pastāv uzskats, ka mazie audzēji nav nopietni un tiem nav nepieciešama adjuvantā ķīmijterapija.

MINDAC pētījumā iekļāva 6693 sievietes ar agrīni atklātu krūts vēzi (limfmezgli negatīvi vai 1 – 3 limfmezgls pozitīvs). Jau iepriekš tika ziņoti šī pētījuma rezultāti, ka 46 % pacientu ar augstu klīnisko recidīvu risku ķīmijterapija nav nepieciešama, jo šīm sievietēm ir zems ģenētiskais recidīvu risks.

Šī pētījuma apakšpētījumā, kura rezultātus ziņos ESMO kongresā iekļāva 826 pacientes ar primāro audzēju mazāku par 1 cm (pT1abpN0). Tika novērtēts klīniskais un ģenētiskais risks un 196 pacientēm (24 %) atklāja zemu klīnisko risku un augstu ģenētisko risku. Šīs pacientes nejaušināti tika iedalītas divās grupās: viena grupa saņēma ķīmijterapiju, otra grupa – nesaņēma.

Pētnieki atklāja, ka piecu gadu laikā tikai dažām pacientēm, kuras saņēma ķīmijterapiju, novēroja slimības recidīvu. Šajā grupā tika novēroti augsti rādītāji dzīvildzē bez attālajām metastāzēm, dzīvildzē bez slimības un kopējā dzīvildzē, šie rezultāti apstiprina ieguvumus no veiktās ķīmijterapijas.

Pētnieki uzsver, ka vienai no četrām pacientēm ar mazu audzēju ir risks, ka attīstīsies attālas metastāzes un šīm pacientēm ir ieguvumi no ķīmijterapijas.

 

AVOTS: European Society for Medical Oncology (ESMO). Study in early stage breast cancer shows that even small tumors can be aggressive. ScienceDaily. ScienceDaily, 4 September 2017.