PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Bērna miega kvalitāte saistīta ar mātes bezmiegu

Doctus
Bērniem miegs ir sliktāks, ja māte cieš no bezmiega, tas savukārt ietekmē bērna labsajūtu un attīstību, secināts Šveicē veiktā pētījumā.

Analizējot datus par gandrīz 200 veseliem 7 - 12 gadus veciem bērniem un viņu vecākiem, pētnieki meklēja saistību starp vecāku bezmiega simptomiem un viņu bērnu miega kvalitāti.

Bērniem miegs tika izvērtēts vienā naktī, izmantojot encefalogrāfiju, savukārt vecāki ziņoja par saviem bezmiega simptomiem un viņu bērnu miega problēmām.

Pētnieki atklāja, ka bērni, kuri mātēm ir bezmiega simptomi, aizmieg vēlāk, guļ mazāk un pavada mazāk laika dziļajā miegā. Savukārt starp tēva miega problēmām un bērna miegu saistību nekonstatēja.

Pētnieki min, ka iespējamais iemesls, kādēļ mātes miega kvalitāte ietekmē bērna miegu, bet tēva nē, ir tas, ka mātes tomēr pavada vairāk laika kopā ar bērniem.

Gan mātes, gan tēvi, kuriem pašiem bija miega problēmas, biežāk ziņoja, ka viņu bērniem ir grūtības ar iemigšanu un viņi guļ nepietiekami ilgi.

Miegs ir būtiski nepieciešams gan bērnu, gan pieaugušo labsajūtai. Maz miega un sliktā tā kvalitāte var ietekmēt psihisko veselību, mācīšanās spējas, atmiņu un bērniem mērķu sasniegšanu skolā. Pieaugušā vecumā apmēram 30 % pieaugušo ir miega traucējumi. Visbiežāk pieaugušie cieš no bezmiega, kas izpaužas kā grūtības iemigt vai nogulēt visu nakti.

Šis atklājums ir svarīgs, jo miegs bērnībā ir esenciāli svarīgs labsajūtai un attīstībai. Bērna miegs ir jāskatās kontekstā ar ģimeni, īpaši ar mātes miega kvalitāti.

AVOTS: Urfer-Maurer N, Weidmann R, Brand S, et al. The association of mothers’ and fathers’ insomnia symptoms with school-aged children’s sleep assessed by parent report and in-home sleep-electroencephalography. Sleep Medicine, 2017