PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Bērniem ar astmu biežāk nevajadzīgi izraksta antibiotikas

Doctus
Bērniem, kuriem ir astma, biežāk izraksta antibiotikas nekā bērniem, kuriem astmas nav, secināts pētījumā, kura rezultāti tiks prezentēti Eiropas Pulmonologu kongresā. Šādai tendencei nav nekāda zinātniska pamatojuma.

Pārmērīga antibiotiku lietošana rezultējas multirezistencē un nevajadzīga antibiotiku lietošana bērnībā var paaugstināt personas risku vēlāk dzīves laikā iegūt grūti ārstējamu infekciju.

Pētījumā iekļāva 1,5 miljonus bērnu no Anglijas, tai skaitā bija 150 000 bērni ar astmu un 375 000 bērnu no Nīderlandes , tai skaitā 30 000 bērnu ar astmu. Pētnieki salīdzināja antibiotiku izrakstīšanas paradumus bērniem ar astmu un bērniem bez astmas.  Gan Anglijā, gan Nīderlandē tiek lietotas starptautiskās astmas ārstēšanas vadlīnijas, kas paredz, ka astmas uzliesmojumu ārstēšanai nav jālieto antibiotikas.

Pētnieki atklāja, ka bērniem ar astmu antibiotikas izraksta 1,6 reizes biežāk nekā bērniem bez astmas. Abās valstīs bērniem biežāk izraksta amoksicilīnu.

Nīderlandē bija 197 antibiotiku receptes uz 1000 bērniem ar astmu gadā, savukārt uz 1000 bērniem bez astmas bija 126 receptes.

Anglijā bija 374 antibiotiku receptes uz 1000 bērniem ar astmu un 250 receptes uz 1000 bērniem bez astmas.

Pētnieki pieņem, ka līdzīga situācija ir arī citās valstīs. Pētnieki min, ka ģimenes ārstiem ir grūti atšķirt astmas simptomus no bakteriālas elpošanas ceļu infekcijas. Tas varētu rezultēties biežākā antibiotiku izrakstīšanā bērniem ar astmu.

Pētnieki atzīst, ka ir situācijas, kad antibiotikas ir nepieciešamas, bet ar to izrakstīšanu jābūt uzmanīgiem.

 

AVOTS: European Lung Foundation. Children with asthma are being prescribed unnecessary antibiotics. ScienceDaily. ScienceDaily, 10 September 2017.