PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nākotnē ar vakcīnas palīdzību varēs mazināt atkārtotu trombu risku pēc insulta

Doctus
Nākotnē perorālos asins šķīdinātājus varēs aizstāt ar vakcīnu, lai mazinātu atkārtotu insultu risku trombu dēļ, nepalielinot smagu asiņošanu risku, secināts jaunā pētījumā.

Pacientiem pēc išēmiska insulta jālieto asini šķīdinoši medikamenti, lai neveidotos jauni trombi un atkārtoti insulti. Japānas zinātnieki veiksmīgi uz pelēm notestējuši eksperimentālu vakcīnu, kas ilgāk kā divus mēnešus pasargā no jaunu trombu veidošanās, turklāt nepalielina nozīmīgu asiņošanu risku un nav cēlonis autoimūnai atbildes reakcijai. Tas, ka vakcīna neizsauc autoimūnu atbildi ir labi, jo tas nozīmē, ka imūnsistēma necīnās pret šo vakcīnu.  Vakcīna (S100A9) kavē trombu veidošanos, aizsargā artērijas ilgāk kā 2 mēnešus no jaunu trombu veidošanās, turklāt darbojas nozīmīgākajā artērijā tāpat kā perorāli lietojamais klopidogrels.

Pētnieku uzsver, ka izstrādātā vakcīna varēs aizvietot perorālo medikamentu lietošanu, tādejādi palīdzot novērst atkārtotus insultus un iespējamus infarktus. Daudzi pacienti pēc insulta nelieto izrakstītos medikamentus vai lieto tos nepareizi, tādejādi nepasargājot sevi no atkārtota insulta. Vakcīna varētu palīdzēt šādos gadījumos, jo tā būtu jāievada periodiski. Pētnieki turpinās darbu un cer, ka tuvāko piecu – desmit gadu laikā vakcīna būs pieejama pacientiem.

AVOTS: American Heart Association. Experimental vaccine may reduce post-stroke blood clot risk. ScienceDaily, 29 October 2018.