PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Probiotikas apakšējo kuņģa zarnu trakta simptomu pārvaldībai

Doctus
Jau 2013.gada sistemātiskā pārskatā secināja, ka no atsevišķām probiotikām ir uzlabojumi pacientiem ar iekaisīgās zarnas slimību (IKS) un citām kuņģa un zarnu trakta problēmām. Šī pārskata mērķis bija atjaunināt ziņojumu ar jaunāko pētījumu rezultātiem.

Tika veikts sistemātisks apskats par nejaušināta iedalījuma, placebo kontrolētiem pētījumiem, kuri veikti laika periodā 2012.gada janvāris – 2017.gada jūnijs.  

Kopumā pārskatā tika iekļauti 70 pētījumi (34 pētījumi ar pacientiem ar IKS; 13 pētījumi par antibiotiku izraisītu diareju; 7 pētījumi par diareju saistītu ar H. pylori eradikāciju un 16pētījumi par citiem stāvokļiem).  15 pētījumos primārais iznākums bija novērtēt IKS simptomus, 8 pētījumos salīdzināja probiotikas ar placebo.  Galvenais secinājums un ar augstu pierādījumu līmeni bija tas, ka atsevišķas probiotikas palīdz maiznāt IKS simptomu slogu un vēdersāpes pacientiem ar IKS, kā arī mazina diarejas ilgumu un intensitāti pacientiem, kuri lieto antibiotikas vai kuri saņem H.pylori eradikācijas terapiju.  Vidējs pierādījumu līmenis ir attiecībā uz probiotiku lietošanu un to, ka probiotikas mazina vēdera pūšanos un uzlabo zarnu kustības pacientiem ar IKS.

Arī šajā sistemātiskajā pārskatā tika secināts, ka specifiskas probiotikas mazina apakšējos kuņģa un zarnu trakta simptomus. Šis pētījums apliecina, ka atsevišķos gadījumos ir ieteicams pacientam lietot probiotikas.

AVOTS: Hungin APS; Mitchell CR; Whorwell P, et al. Probiotics in the Management of Lower Gastrointestinal Symptoms. Aliment Pharmacol Ther. 2018;47(8):1054-1070.