PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Cik zems ir par zemu? Pētījumā norāda uz nopietniem intensīva asinsspiediena kontroles riskiem

Doctus
Pētījumā atklāts, ja pacientam ar hipertensiju, kurš lieto medikamentus tās kontrolei, reizēm gadās netipiski zems asinsspiediens – sistoliskais asinsspiediens zem 110 mmHg – tad šim pacientam ir divkāršs lielāks kritienu risks.

Lai novērtētu asinsspiediena samazināšanās efektus pacientiem ar hipertensiju, pētnieki analizēja elektroniskos veselības ierakstus vairāk nekā 475 000 pacientu Dienvidkalifornijā, kuriem bija izrakstīti medikamenti hipertensijas ārstēšanai. Viena gada periodā gan vidējais, gan minimālais sistoliskais asinsspiediens zem 110 mmHg bija saistīts ar augstāku smagu kritienu risku, kas rezultējās ar neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumiem vai stacionēšanu.

No visiem pacientiem, kuri saņēma hipertensijas terapiju:

  • 27 % pacientu vismaz vienā ārsta apmeklējumā bija sistoliskais asinsspiediens zem 110 mmHg;
  • 3 % pacientu vidējais sistoliskais asinsspiediens bija zem 110 mmHg viena gada periodā;
  • pacientiem, kuriem bija vismaz viena epizode ar sistolisko asinsspiedienu zem 110 mmHg, bija divreiz lielāks nopietnu kritienu risks;
  • pacientiem, kuriem vidējais sistoliskais asinsspiediens gada periodā bija zem 110 mmHg, bija par 50 % lielāks nopietnu kritienu risks nekā tiem, kuriem sistoliskais asinsspiediens bija virs 110 mmHg.

Ārstiem jāizvērtē risku un ieguvumu attiecība, piemērojot pacientam atbilstošu asinsspiediena kontroli, īpaši gados veciem pacientiem. Gados veciem pacientiem biežāk arī novēro akūtu asinsspiediena pazemināšanos, piemēram, ortostatisko hipotensiju. Tas viss jāņem vērā ārstējot hipertensiju, jo nevienmēr zemāk ir labāk.

 

AVOTS: Permanente K. How low is too low? Study highlights serious risks for intensive blood pressure control: Kaiser Permanente study finds aggressive blood pressure control efforts can lead to falls and fainting, especially in elderly patients. ScienceDaily. ScienceDaily, 24 August 2018.