PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Agrīna menopauze - sirds slimību priekšvēstnesis

Doctus
Sievietēm, kurām menopauze sākas pirms 50 gadu vecuma, ir paaugstināts kardiovaskulāro slimību risks, secināts pētījumā.

Pētījumā atklāts, ka agrīna menopauze paaugstina risku saslimt ar ne fatāliem kardiovaskulāriem notikumiem, piemēram, miokarda infarktu, stenokardiju vai insultu.

Sievietēm, kurām menopauze sākas pirms 40 gadu vecuma, ir divreiz lielāks risks, ka būs ne fatāli kardiovaskulāri notikumi pirms 60 gadu vecuma, salīdzinot ar sievietēm, kurām menopauze iestājas starp 50 vai 51 gadu vecumu, kas tiek uzskatīts par standarta menopauzes iestāšanās vecumu.

Sievietēm, kurām menopauze sākas starp 40 un 44 gadu vecumu ir par 40 % augstāks kardiovaskulāru notikumu risks.

Iepriekš veiktos pētījumos noskaidrota arī saistīta starp agrīnu menopauzi un fatāliem kardiovaskulāriem notikumiem.

Smēķēšana, liekais svars vai aptaukošanās un zems izglītības līmenis pastiprina šo saistību starp agrīnu menopauzi un kardiovaskulāro slimību risku.

Pētījumam tika izmantoti dati par vairāk nekā 300 000 sievietēm no 15 pētījumiem visā pasaulē.

Identificējot sievietes ar agrīni iestājušos menopauzi, ārstiem paveras plašākas iespējas strādāt ar šīm pacientēm, uzraudzīt viņas un aktīvi pārvaldīt kardiovaskulāros riska faktorus. Agrīna klīniskā diagnoze ļauj uzlabot kopējo kardiovaskulāro veselību sievietēm pēc menopauzes.

AVOTS: Lizelle Bernhardt, Claire A Lawson. Early menopause and risk of cardiovascular disease: an issue for young women. The Lancet Public Health, 2019