PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vienkārša asins analīze agrīnai krūts vēža atklāšanai

Doctus
Krūts vēzi var atklāt līdz pieciem gadiem agrāk nekā ir parādījušās pirmās klīniskās pazīmes, ar asins testu var identificēt organisma atbildes reakciju uz audzēja šūnu ražotajām vielām, secināts pētījumā.

Vēža šūnas ražo olbaltumvielas, ko sauc par antigēniem, kas liek ķermenim radīt pret tām antivielas - autoantivielas. Notingemas universitātes (Lielbritānija) pētnieki ir atklājuši, ka šie ar audzēju saistītie antigēni (TAA) ir labi vēža rādītāji, un tagad viņi ir izstrādājuši TAA paneļus, kas ir saistīti ar krūts vēzi, lai noteiktu, vai ir autoantivielas pret tām asins paraugos, kas ņemti no pacientiem.

Pilotpētījumā pētnieki, kas ir daļa no Notingemas Universitātes Medicīnas skolas Medicīnas skolas izcilības centra autoimunitātes vēža jomā (CEAC) grupas, paņēma asins paraugus no 90 krūts vēža pacientiem laikā, kad viņiem tika diagnosticēts krūts vēzis un salīdzināja tos ar paraugiem, kas ņemti no 90 pacientiem bez krūts vēža (kontroles grupa).

Viņi izmantoja skrīninga tehnoloģiju (olbaltumvielu mikromateriālu), kas ļāva viņiem ātri pārbaudīt asins paraugus, lai noteiktu autoantivielu klātbūtni pret 40 TAA, kas saistīti ar krūts vēzi, kā arī 27 TAA, par kuriem nebija zināms, vai tie ir saistīti ar šo slimību.

Prezentējot pētījumu NCRI konferencē, grupas doktorante Daniyah Alfattani sacīja: "Mūsu pētījuma rezultāti parādīja, ka krūts vēzis inducē autoantivielas pret specifiskiem ar audzēju saistītu antigēnu paneļiem. Mēs varējām noteikt vēzi ar pieņemamu precizitāti, identificējot šīs autoantivielas asinīs. "

Pētnieki identificēja trīs TAA paneļus, pret kuriem varēja pārbaudīt autoantivielas. Testa precizitāte uzlabojās paneļos, kuros bija vairāk TAA. Piecu TAA grupā pareizi krūts vēzi  atklāja 29 % vēža slimnieku paraugu un 84 % kontrolparaugu pareizi identificēja, ka vēža tajos nav. Septiņu TAA grupā pareizi identificēja vēzi 35 % vēža paraugu un 79 % kontrolparaugu vēzi nekonstatēja. Deviņu antigēnu grupā pareizi identificēja vēzi 37 % vēža paraugu, bet 79% kontrolesparaugu vēža nebija.

"Mums ir jāizstrādā un tālāk jātestē šī analīzes metode," sacīja Alfattani. "Tomēr šie rezultāti ir iepriecinoši un norāda, ka ir iespējams agrīni atklāt krūts vēzi. Kad tiks uzlabota testa precizitāti, tas pavērs iespēju, izmantot vienkāršu asins analīzi, lai uzlabotu slimības agrīnu atklāšanu. "

Pētnieki tagad pārbauda 800 pacientu paraugus, izmantojot deviņu TAA paneli, un viņi sagaida, ka testa precizitāte uzlabosies.

"Asins analīze krūts vēža agrīnai noteikšanai būtu izmaksu efektīva, tas būtu īpaši vērtīgi valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem. Tā būtu arī vienkāršāka skrīninga metode, salīdzinājumā ar pašreizējām metodēm, piemēram, mamogrāfiju," sacīja Alfattani.

Pētnieki lēš, ka ar pilnībā finansētu attīstības programmu, tests varētu kļūt pieejams apmēram četru līdz piecu gadu laikā.

Līdzīgs tests plaušu vēža atklāšanai šobrīd tiek testēts kontrolētā pētījumā Skotijā, kurā pēc nejaušināšanas principa pārbauda 12 000 cilvēku ar paaugstinātu plaušu vēža attīstības risku (smēķētāju) asins paraugus. Viņi tika nejauši izvēlēti, lai veiktu (vai neveiktu) autoantivielu asins analīzi ar nosaukumu ELISA (Early CDT-Lung). Dalībniekiem, kuriem ir pozitīvas autoantivielas, pēc tam ik pēc diviem gadiem veic datortomogrāfiju, lai atklātu plaušu vēzi tā agrīnajā stadijā, kad to ir vieglāk ārstēt.

CEAC grupa strādā arī pie līdzīgiem aizkuņģa dziedzera, kolorektālā un aknu vēža testiem. Šie audzēji, kā arī plaušu un krūts vēzis veido apmēram 70% no visiem vēža veidiem.

"Asins analīze, kas agrīnā stadijā var atklāt jebkuru no šiem vēža veidiem, ir mūsu darba galvenais mērķis," secināja Alfattani.

Dr Iain Frame, NCRI izpilddirektors sacīja: "Agrīna diagnostika, izmantojot vienkāršus, neinvazīvus veidus, kā noteikt pirmās vēža pazīmes, ir galvenā NCRI stratēģiskā prioritāte, un to mēs visi vēlētos redzēt praksē. Rezultāti no pētījuma par asins analīzi agrīna krūts vēža noteikšanai ir daudzsološi, un tas balstās uz šīs pētniecības grupas kompetenci citu vēža, piemēram, plaušu vēža, jomā. Šobrīd rezultāti vēl nav pārliecinoši, bet mēs ceram redzēt rezultātus no lielākas pacientu grupas, kas tagad ir tiek izmeklēta. "

AVOTS: National Cancer Research Institute. Simple blood test for early detection of breast cancer. ScienceDaily, 3 November 2019